ГоловнаПолітика

У Раді готують законопроект про відповідальність провайдерів за доступ до російських соцмереж

В Україні 5 тисяч провайдерів, швидко виконати рішення РНБО неможливо.

У Раді готують законопроект про відповідальність провайдерів за доступ до російських соцмереж
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді готують законопроект про відповідальність провайдерів, які не закриють доступ до російських соцмереж. Про це повідомив у неділю директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко в ефірі 112 каналу.

"У нас в Україні 5 тисяч провайдерів, сказати, що можна дуже швидко виконати рішення РНБО, ми не можемо. І потроху провайдери приймають ті чи інші рішення, сподіваємося, що всі провайдери будуть сумлінними і законослухняними", - заявив він.

При цьому Шевченко визнав, що у правоохоронців немає повноважень притягувати провайдерів до відповідальності за невиконання цього рішення. Для цього необхідно вносити зміни в законодавство.

"Мова про законодавство, якщо воно передбачатиме відповідальність за невиконання цього рішення, то вона буде. Щоб говорити взагалі про таку відповідальність, треба певні законодавчі зміни внести, можливо, їх буде внесено доволі оперативно. Я знаю, що депутат Геращенко працює над певним законопроектом щодо цього", - додав він.

Нагадаємо, 16 травня президент Петро Порошенко активував рішення РНБО, згідно з яким було розширено список фізичних і юридичних осіб РФ, стосовно яких введено санкції. До розширеного переліку увійшли 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Зокрема, в Україні заборонено доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також до Mail.ru і "Яндексу".

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала Порошенка негайно скасувати заборону російських соціальних мереж та інтернет-ресурсів в Україні, тому що це "цинічне, політично обґрунтоване посягання на право на інформацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram