ГоловнаПолітика

Поліція відкрила вхід на Куликове поле в Одесі

На одеських будинках вивісили прапори з траурними стрічками.

Правоохоронці близько 09:00 відкрили доступ на Куликове поле в Одесі, де заплановані жалобні заходи в пам'ять про події 2 травня 2014 року.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на територію площі можна потрапити тільки через один пропускний пункт, обладнаний рамкою з металодетектором, - з боку Італійського бульвару.

По периметру і по всій території Соборну площу патрулюють поліцейські наряди і військовослужбовці Національної гвардії України. Поблизу помічені близько 20 автобусів правоохоронців.

Люди приходять на Куликове поле, покладають квіти і йдуть. Одночасно на площі їх не більш ніж 20 осіб.

В Одесу вранці прибули близько 30 осіб із націоналістичної організації С-14. Коли вони прогулювалися біля Куликового поля, їх спробували перевірити правоохоронці. Однак націоналісти вирішили піти.

Тим часом на вулицях Одеси двірники вивісили прапори з траурними стрічками. Як повідомив місцеве видання "Думська" радник начальника обласної поліції Руслан Форостяк, зробили вони це на законних підставах: відповідне розпорядження ще в 2014 році підписав в.о. мера Олег Бриндак. Згідно з документом, 2 травня в Одесі є траурним днем.

Нагадаємо, вчора поліція повідомила, що під час патрулювання виявила в районі Куликового поля рюкзак з вибухівкою. У рюкзаку знайшли гранати Ф-1, РГМ, РДГ-2Б, імітаційний патрон, електродетонатор, запали часів Другої світової війни, акумуляторну батарею і тротилову шашку ТШ-400. Увечері в понеділок правоохоронці оголосили, що закриють вхід на Куликове поле для перевірки, а вранці пропускатимуть людей на площу через дві рамки з металодетекторами.

Куликове поле навесні 2014 року було місцем збору місцевих сепаратистів. 2 травня 2014 року на площі розгорілися сутички між прихильниками проєвропейського і проросійського політичного курсу України, в результаті яких з'явилися жертви і численні поранені, включаючи кілька десятків жертв пожежі в приміщенні Будинку профсспілок (Куликове поле, будинок 1). Усього під час подій 2 травня доведено загибель 45 осіб.

Минулого року поліція знайшла три гранати в підземному переході біля Одеського залізничного вокзалу - недалеко від Куликового поля. Через це і повідомлення про мінування на Куликове поле, де повинен був відбутися жалобний мітинг, упродовж усього дня 2 травня не пускали людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram