ГоловнаПолітика

Парубій не вірить в ефективність штрафів для боротьби з прогулами нардепів

Необхідний суспільний тиск, і тоді депутати частіше ходитимуть на роботу.

Парубій не вірить в ефективність штрафів для боротьби з прогулами нардепів
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій не вірить в ефективність штрафів для боротьби з прогулами народних депутатів. За його словами, набагато більше на відвідуваність впливає публікація списків прогульників у парламентській пресі.

"Питання штрафів - складне в прив'язці до депутатів. Потрібно розуміти, що маємо дуже обмежений вплив на народних депутатів. У народних депутатів дуже високий імунітет. І попри це, хочу нагадати: в парламенті існує система штрафів. За прогул народному депутату не виплачується зарплата за цей день. І другий спосіб, який я періодично застосовую, - це публікація в "Голосі України" прізвищ тих народних депутатів, які не відвідують засідання. Це знначно більше впливає, ніж штрафи", - сказав він на брифінгу в четвер.

Спікер упевнений, що на депутатів потрібно чинити громадський тиск, і тоді вони частіше ходитимуть на роботу.

"Депутати - публічні фігури, політичні фігури. На мою думку, найефективніший вплив на них - такий самий публічний і політичний", - сказав він.

Парубій також заявив, що просте скорочення кількості депутатів не сприятиме відвідуваності.

"Сам по собі факт скорочення [числа] депутатів не є визначальним для організації роботи парламенту. Я вважаю однією з найбільших проблем відсутність дисципліни в депутатському корпусі. Дуже багато депутатів, які, йдучи на вибори, обіцяли своїм громадянам, виборцям активну роботу і проведення якихось рішень, проте багато хто з них просто не приходить на сесію. Рівень дисципліни не залежить від того, буде 300 депутатів чи 450, або 370", - вважає спікер Верховної Ради.

Нагадаємо, в квітні восьмеро депутатів Верховної Ради пропустили всі засідання.

Навіть за 100%-ву відсутність депутата-прогульника відкликати неможливо, єдине покарання за невідвідування засідань - позбавлення частини зарплати. Також, за дорученням спікера Андрія Парубія, з вересня 2016 року імена прогульників публікують у газеті "Голос України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram