ГоловнаПолітика

У Бахчисараї із застосуванням сили затримали вісьмох кримських татар (оновлено)

МЗС обурене новими арештами в Криму і вимагає негайно звільнити затриманих.

У Бахчисараї із застосуванням сили затримали вісьмох кримських татар (оновлено)
Фото: Макс Требухов

У Бахчисараї в окупованому Росією Криму представники репресивних органів з надуманих підстав затримали вісьмох громадян України кримськотатарського походження, зокрема із застосуванням сили.

Про це повідомляє прес-центр МЗС України.

Повідомляється, що двом українським громадянам - Сейдамету Мустафаєву та Мідату Муждабаєву, житло яких обшукали, інкримінується стаття 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення (КоАП) РФ (пропаганда чи публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій). Ще шістьох громадян, які стали свідками незаконних обшуків, звинувачують за статтею 20.2 КоАП РФ (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування).

"В Україні обурені постійним нарощуванням російською окупаційною владою практики політичних репресій і переслідувань щодо етнічних спільнот, зокрема кримських татар, на тимчасово окупованій території АР Крим", - йдеться в коментарі МЗС у зв'язку з черговими незаконними затриманнями громадян України в окупованому Криму.

В українському зовнішньополітичному відомстві розцінюють такі дії як елементи посилення політики залякування, яку російська окупаційна влада послідовно проводить з метою знищення інакомислення і опозиції незаконної окупації.

МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговими фактами порушення прав людини і вимагає від російської сторони негайно звільнити затриманих.

"Закликаємо іноземних партнерів посилити тиск на Російську Федерацію з метою припинення політичних переслідувань та інших порушень прав людини в окупованому Криму", - йдеться в коментарі.

Оновлено. Бахчисарайський районний суд виніс рішення проти деяких затриманих мусульман після ранкових обшуків у будинках кримських татар. Про це повідомляє кримська активістка Лутфіє Зудієва.

"Азізов Азіз - 7 діб адміністративного арешту. Абдураманов Мустафа - 7 діб адміністративного арешту. Ескендер Меметов - 2 доби адміністративного арешту. Абдураманов Шевкет - штраф 10000 руб ...Зудієв Ремзі - 3 доби адміністративного арешту", - написала вона

у фейсбуці. За словами Зудієвої, щодо Сейдамета Мустафаєва ще очікується рішення суду. А суду щодо Мідата Муждабаєва ще не було.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження через обшуки і затримання, які пройшли вранці в Бахчисараї, повідомляє

прес-служба відомства. Провадження відкрили за статтями "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини" і "Порушення недоторканності житла" Кримінального кодексу України. З анексією Криму на півострові ФСБ проводить регулярні обшуки і допити журналістів, активістів, громадських діячів, проходять затримання серед представників кримськотатарського населення. Правозахисники характеризують це як "боротьбу з інакомисленням".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram