ГоловнаПолітика

"Опора" закликала партії зрушити з мертвої точки зміну складу ЦВК

"Фракції повинні заявити: ось наша кандидатура, ми за неї відповідаємо".

"Опора" закликала партії зрушити з мертвої точки зміну складу ЦВК
Ольга Айвазовская
Фото: Макс Требухов

Координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська закликала парламентські фракції зрушити з мертвої точки зміну складу Центральної виборчої комісії.

Про це вона сказала під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Парламентські фракції, які готові зрушити цю проблему з мертвої точки, повинні публічно заявити суспільству: ось наша кандидатура, ми за неї відповідаємо, вона відповідає критеріям, ми її підтримуємо. Тоді у президента не буде підстав не відкликати попередні постанови і запропонувати нові", - заявила Айвазовська.

При цьому вона додала, що за кожного кандидата потрібно голосувати окремо, тому президент повинен внести 13 постанов з одним прізвищем, а не одну постанову зі списком, як він це зробив минулого року. "В умовах, коли парламентські фракції не довіряють одне одному, звичайно, легше голосувати списком і таким чином забезпечити необхідні 226 голосів", - визнала Айвазовська.

Вона додала, що на відміну від торішнього списку, серед кандидатів обов'язково повинні бути представники "Батьківщини", Радикальної партії і "Опозиційного блоку", як би хто до цього не ставився.

Представник "Опори" наголосила, що зміна складу ЦВК стає все більш актуальною, адже за загальносвітовою практикою вона повинна відбутися не пізніше, ніж за рік до виборів.

"Сьогодні ніяких потенційних перешкод для того, щоб цей орган було переобрано, немає. А для нас це знак здатності політичних органів і груп бути відкритими до реформування виборчої системи загалом", - додала вона.

Нагадаємо, що в більшості членів ЦВК семирічний термін повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов'язки. Влітку 2016 року Порошенко запропонував Раді звільнити 12 членів ЦВК і призначити 11 нових. Але цей проект постанови так і не було розглянуто в парламенті. У коаліції пояснюють, що запропоновані кандидатури не наберуть достатньої кількості голосів у сесійній залі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram