ГоловнаПолітика

Геращенко: слідство на 99,9% упевнене, що Шеремета вбили на замовлення з Росії

Депутат звинуватив РФ у скоєнні цілої низки злочинів на території України.

Геращенко: слідство на 99,9% упевнене, що Шеремета вбили на замовлення з Росії
Фото: nfront-org-ua

Депутат Верховної Ради, радник голови МВС Антон Геращенко заявив, що журналіста Павла Шеремета убили на замовлення з Росії.

Про це він розповів на брифінгу в понеділок, 23 січня.

"На сьогодні, судячи з почерку та підготовки терористичного акту з моєї ліквідації, слідчі вважають, що на 99,9% терористичний акт і вбивство журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року було направлене і націлене з території Російської Федерації", - заявив Геращенко.

За його словами, українські правоохоронні органи дійшли висновку, що на території Росії існує "диверсійно-терористичний центр", до завдань якого входить організація злочинів на території України.

Зокрема, на замовлення цього центру було здійснено убивство співробітника слідчого ізолятора міста Рівне Івана Мамчура у вересні 2016 року. Кілера вдалося затримати під час перетину кордону з Росією, і він дав свідчення.

"Цю людину затримали в листопаді при перетині кордону з Росії в Україну, чоловік дав свідчення. Він повідомив, що отримав за це вбивство 10 тис. доларів. Ця особа розповіла, як на території РФ узимку 2016 року було відібрано групу з 50 осіб, як правило різко антиукраїнського настрою. Всі вони були громадянами України. Російські спецслужби відібрали їх для підготовки на території однієї з областей України. Їх навчали, як стежити за людьми непомітно, перевіряли психологічну готовність до підготовки терактів, диверсій на території України", - повідомив Геращенко.

Диверсанти займалися не тільки вбивствами, а й меншими злочинами.

Улітку 2016 року в Західній Україні стався сплеск пограбувань автомобілів. Поліція встановила 15 підозрюваних, які виявилися бійцями "15-ї інтербригади ДНР, яка була розгромлена українськими збройними силами в червні 2015 року в Мар'їнці".

Коли їх почали допитувати, вони розповіли, що після розгрому бригади їх вивезли в Підмосков'я, де запропонували повернутися в Україну для крадіжок, грабежів і розбоїв, розповів Геращенко.

У слідства є документальні свідчення про співпрацю цих осіб з російськими спецслужбами.

Ще одну злочинну групу затримали в Херсонській області. Вона складалася з громадян України, завданням яких були підпали. У листопаді 2016 року ця група підпалила двері в квартиру мера Херсона Володимира Миколаєнка. Також до їхніх планів входив підпал офісу Меджлісу в Херсоні, квартир нардепа Юрія Одарченка, представника організації "Батьківщина молода", керівника обласного осередку партії "Народний фронт", помічника нардепа Рефата Чубарова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram