ГоловнаПолітика

СБУ запобігла замаху на Антона Геращенка

Мотивом називається причетність нардепа до бази "Миротворець".

СБУ запобігла замаху на Антона Геращенка
Фото: nfront.org.ua

СБУ викрила спробу замаху на народного депутата Антона Геращенка, повідомляють видання Цензор.НЕТ і Еспрессо.TV з посиланням на свої джерела.

Стверджується, що виконати замах зголосилися двоє громадян України, які відбували ув'язнення на окупованій території Криму і отримали дострокове звільнення. Один з них раніше тричі судимий за кримінальними статтями. За даними слідства, свої дії вони координували з колишнім громадянином України, російським найманцем Андрієм Тихоновим, що проживає зараз в Бєлгороді (РФ).

У базі розшуку "Миротворець" про Тихонова 31 грудня 2015-го року була розміщена така інформація: "Заступник командира окремого комендантського полку т.зв. "ЛНР". 17.06.2014 р. брав участь в ув'язненні Надії Савченко. Одночасно перебуває на зв'язку з кількома оперативними співробітниками спецслужб РФ. Має диверсійну підготовку. Один з кураторів - співробітник спецслужб РФ з позивним "Ельбрус" (до бойових дій на території України служив/працював у в/ч А-4104). Дата народження: 20.10.1965. Місце проживання: Україна, Харківська обл., Чугуївський р-н, с. Чкалівське".

Більш як місяць за підозрюваними здійснювалося спостереження, частина їх розмов була задокументована оперативним шляхом. Основний мотив замаху на Геращенка - те, що він один з творців бази даних щодо розшуку терористів "Миротворець".

Як повідомляється, за Геращенком терористи організували стеження за місцем проживання і за місцем роботи. Після отримання доказів злочинних намірів та інформації про наявність у них вибухового пристрою співробітники СБУ здійснили затримання на місці злочину.

Проти підозрюваних порушено справу за статтею 112 КК - замах на життя державного діяча, максимальна міра покарання, можлива в цій справі - довічне ув'язнення. Слідчі проводять експертизу вибухового пристрою, вилученого у затриманих, а також перевіряють їх можливу причетність до інших злочинів на території України, зокрема, до вбивства журналіста Павла Шеремета, пише видання.

Нагадаємо, в суботу голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що спецслужба запобігла спробі замаху на життя народного депутата, який планувався і координувався з території Росії. Ім'я нардепа названо не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram