ГоловнаПолітика

Прокуратура Британії не бачить перешкод для екстрадиції Онищенка в Україну

Київ досі не звернувся безпосередньо з відповідним запитом.

Прокуратура Британії не бачить перешкод для екстрадиції Онищенка в Україну
Александр Онищенко

Зволікання з екстрадицією депутата-втікача Олександра Онищенка не пов'язане з вимогами британського законодавства, українські правоохоронні органи можуть будь-коли звернутися до британських колег із відповідним запитом, не дивлячись на те, що між країнами немає угоди про екстрадицію.

Про це повідомили в Королівській прокуратурі Великобританії, пише

Deutsche Welle.

"Будь-яка країна за межами Європейського Союзу може безпосередньо звернутися з формальним запитом про екстрадицію в міністерство внутрішніх справ", - повідомили в британській прокуратурі.

При цьому наголошено, що Київ досі не звернувся безпосередньо із запитом про екстрадицію. Зате вже кілька місяців українські правоохоронці чекають на рішення Інтерполу про оголошення Онищенка в розшук. У британській прокуратурі припустили, що єдиною причиною, чому Київ пішов цим шляхом, можуть бути вимоги українського законодавства щодо оголошення в міжнародний розшук перед поданням запиту про екстрадицію або бажання встановити місцезнаходження особи.

В Антикорупційному бюро також докладно не пояснили, чому у Великобританію не подали запит на екстрадицію.

"За процедурою, ми не можемо почати процес екстрадиції без оголошення Онищенка в розшук", - зазначили в НАБУ.

Згідно з вимогами британського законодавства, процедура екстрадиції в країни за межами ЄС є багатоступеневою. Після отримання звернення міністерство внутрішніх справ вирішує, чи починати процес екстрадиції. У разі позитивного рішення документи передають до суду, який обирає запобіжний захід. Після цього починається судовий процес щодо екстрадиції, який може тривати кілька місяців. Сторона, що подала запит, зокрема, мусить довести відсутність політичних мотивів переслідування підозрюваного.

Нагадаємо, Онищенкові закидають заподіяння державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який видобували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою.

Усього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб. Сам Онищенко виїхав за кордон. Кілька фігурантів "газової справи" визнали себе винуватими і погодилися на угоду зі слідством. Онищенко заперечує всі звинувачення на свою адресу, а також сумнівається, що його екстрадують з Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram