ГоловнаПолітика

П'ять фігурантів "справи Онищенка" погодилися на угоду зі слідством

НАБУ відзвітувало про прогрес у розслідуванні схеми на 3 млрд.

П'ять фігурантів "справи Онищенка" погодилися на угоду зі слідством
Александр Онищенко

П'ятеро фігурантів "газової справи Онищенка" визнали себе винними і погодилися на угоду зі слідством, повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Серед них - директор біржі "Львівська універсальна", директор товарної біржі "Центр" і брокер однієї з бірж, які організовували фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату Олександру Онищенку. Також угоду зі слідством уклали куратор і відповідальна за створення фіктивних підприємств особа. Через ці підприємства виводилися кошти від перепродажу газу.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, підозрювані активно співпрацювали зі слідством, дали цінні викривальні покази щодо організаторів злочину, а інкриміновані їм статті дозволяли укласти угоду з прокурором.

Також повідомляють, що станом на кінець серпня розірвано дві з трьох угод про спільну інвестиційну і виробничу діяльність між ПАТ "Укргазвидобування" і двома фірмами-учасницями так званої "газової схеми Онищенка": ТОВ "Надра Геоцентр" і ТОВ "Фірма "ХАС". За цими договорами, видобутий газ шляхом проведення фіктивних аукціонів продавали за заниженими цінами підконтрольним фірмам-посередникам, які потім перепродували його промисловим споживачам за ринковими цінами.

Нагадаємо, Онищенкові закидають завдання державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який видобували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою.

Усього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб. Сам Онищенко виїхав за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram