ГоловнаПолітика

Сюмар: уряд повинен дати політичну оцінку гальмуванню конфіскації активів Януковича

Рада провалила внесення законопроекту в порядок денний.

Сюмар: уряд повинен дати політичну оцінку гальмуванню конфіскації активів Януковича
Фото: Макс Требухов

Заступниця керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар звернулася до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана під час Години запитань до уряду з проханням дати політичну оцінку гальмуванню прийняття законопроекту про спецконфіскацію.

Вона нагадала, що уряд Арсенія Яценюка арештував $1,5 млрд колишнього президента Віктора Януковича на рахунках Ощадбанку, проте їх досі не конфіскували в дохід держави.

«Ці кошти, очевидно, отримані корупційним шляхом, і ці кошти, очевидно, не доведені жодними деклараціями Януковича і його сім'ї. Це досить серйозні кошти - близько 40 млрд грн, які наша фракція пропонує дуже чітко і конкретно передати в Державний бюджет України, щоб уряд міг прозоро розподілити їх на потреби армії і на соціальні витрати», - підкреслила вона.

«Але сьогодні ми не бачимо ні особливих зусиль уряду, вибачте, ні особливих зусиль цього залу з приводу того, щоб вкрадені Януковичем гроші змогли нарешті працювати на українську армію і український народ. Замість цього ми чуємо про якісь корупціогенні ризики, ніби ці кошти хтось збирається вкрасти і щось таке», - обурилася заступниця керівника фракції.

У зв'язку із цим Вікторія Сюмар звернулася до прем'єр-міністра з проханням дати відповідь на питання, чи бачить він якісь корупційні ризики і які саме в законопроекті про спецконфіскацію, включення якого до порядку денного було вчора провалено народними депутатами.

«Чи потрібні українському уряду і українського народу ці кошти? І дайте політичну оцінку, чому Верховна Рада України сьогодні гальмує це питання? Там є корупційні ризики? Тоді дуже чітко вкажіть на них. Або це ж усе-таки лобізм інтересів Януковича з тим, щоб ці гроші повернути його сім'ї?» - наголосила народний депутат.

Відповідаючи на поставлені запитання, Володимир Гройсман запевнив, що «уряд абсолютно чітко висловив свою позицію, проголосувавши і внісши у вівторок (20 вересня - ред.) проект закону про спецконфіскацію в стіни українського парламенту».«Я звертаюся вкотре до українського парламенту з тим, щоб цей закон був внесений до порядку денного і був проголосований для того, щоб кошти, які були вкрадені в українського народу, були повернуті до національного бюджету», - звернувся він до парламентаріїв.

Ба більше, зазначив Володимир Гройсман, «уряд в жодному разі не може одноосібно розпоряджатися цими коштами». Він зазначив, що ці кошти будуть зараховані на рахунки держави, а далі український парламент прийме рішення про пріоритети їхнього використання.

«Уряд висловлював свою позицію, що і питання розвитку національної економіки, і безпека, і оборона, і соціальні стандарти входять у пріоритет використання цих ресурсів, які належать українському народові. Тому я вважаю, що корупційні ризики якраз там, де говорять про те, щоб не приймати цей закон», - зазначив Гройсман.

«Нам треба повернути ці ресурси! Зробити це в законодавчий спосіб, відповідно до практики європейських країн. І я не бачу ніяких порушень у тому, що ми внесли цей проект закону. Я просив би вкотре народних депутатів України: зберіться, проведіть робочі наради, знайдіть ті компромісні речі, які дозволять відновити справедливість. Я вважаю, що це завдання - пріоритет №1! Я дуже просив би всіх над цим питанням попрацювати для того, щоб наступного пленарного тижня - у вівторок або четвер - проголосувати за цей закон і дати можливість правоохоронній системі відновити справедливість щодо українського народу. Уряд підтримував і буде підтримувати це питання!» - резюмував прем'єр-міністр України.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада відмовилася включити в порядок денний закон про спецконфіскацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram