ГоловнаПолітика

Нардепи подали в ГПУ "заяву про злочини" Саакашвілі

Одеського губернатора звинувачують в організації злочинного угруповання.

Народні депутати фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, Павло Пинзеник, Олександр Дроздик і депутат Блоку Петра Порошенка Дмитро Голубов подали в Генеральну прокуратуру України (ГПУ) "заяву про злочини" голови Одеської обладміністрації Міхеїла Саакашвілі, повідомляє РБК-Україна. 

До депутатів, йдеться в заяві, звернувся перший заступник голови правління ВАТ "Одеський припортовий завод" Микола Щуриков. У своєму зверненні обсягом 112 сторінок він навів факти про "скоєння губернатором Одеської області Міхеїлом Саакашвілі в співучасті з іншими особами низки злочинів щодо Одеського припортового заводу". Мова йде про протидію законній господарській діяльності, службову підробку, зловживання службовим становищем, свідомо неправдиве повідомлення про злочин (статті 206, 364, 366, 383 Кримінального Кодексу України). Вчинені Саакашвілі "злочини", стверджують автори заяви, спричинили тяжкі наслідки для держави, зокрема матеріальні збитки на понад 6,5 млрд гривень через зниження ціни продажу ОПЗ.

Розглянувши звернення Щурикова, народні депутати дійшли висновку про наявність законних підстав для порушення кримінального провадження за цими статтями КК і початок досудового розслідування проти вказаних Щуриковим осіб. Вони нагадали, що, відповідно до статті 214 Кримінально-процесуального кодексу, прокурор невідкладно, протягом 24 годин після отримання заяви про злочин, повинен внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати розслідування.

Фото: rbc.ua

Коментуючи подану заяву про злочин, один з її підписантів нардеп Олександр Дроздик пояснив, що "за формальними ознаками заяву про корупційний злочин держслужбовця високого рангу Саакашвілі має бути подано в Національне антикорупційне бюро".

"Але ми скерували її в Генеральну прокуратуру, оскільки зі звернення одного з керівників заводу випливає, що Міхеїл Саакашвілі створив організоване злочинне угруповання за участю співробітників НАБУ. Тож щоб уникнути конфлікту інтересів і кругової відомчої поруки, ми подали заяву про злочин саме в Генпрокуратуру", - зазначив Дроздик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram