ГоловнаПолітика

Геращенко повідомила подробиці переговорів у Мінську

Жителі окупованих територій можуть позбутися 16 тонн гуманітарних вантажів

Геращенко повідомила подробиці переговорів у Мінську
Ирина Геращенко
Фото: Макс Левин

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко повідомила теми, за якими у вівторок тривають переговори в Мінську

Близько 13:00 у Мінську почали роботу всі чотири підгрупи ТКГ - з гуманітарних, політичних, економічних питань, а також з питань безпеки. Через 2 години почалося засідання учасників Тристоронньої контактної групи. Близько 16:30 на це засідання запросили представників окремих районів Донецької та Луганської областей.

За словами Геращенко, найскладніша і найбільш емоційна тема гуманітарної підгрупи - звільнення заручників.

"За оновленою інформацією СБУ, на цей момент 148 осіб незаконно утримуються бойовиками, з них 59 цивільних, решта - військовослужбовці. 800 українців у списках зниклих безвісти. Маємо чітке завдання від президента: заручників мають звільнити до кінця року, до підтвердженого нормандським форматом строку виконання мінських угод", - написала Геращенко у фесбуке. 16 жовтня вона повідомляла про 153 полонених українців.

Крім того, обговорювалася можливість передачі на окуповані території вакцини від поліомієліту.

За даними Геращенко, 16 тонн гуманітарних вантажів від міжнародних організацій сепаратисти не пускають на окуповані території.

"Якщо в найближчі дні не розблокують доступ міжнародних гуманітарних місій на окуповані території з боку бойовиків, то ці вантажі організації муситимуть передати іншим країнам, зокрема африканським", - повідомила вона.

За її даними, підгрупа з безпеки обговорювала відведення озброєння і розмінування. Економічна підгрупа обговорювала відновлення водопостачання та інші важливі соціальні питання.

У політичній групі представник України Роман Безсмертний жорстко поставив питання про участь українських політичних партій та ЗМІ у виборчому процесі. За даними Геращенко, бойовики категорично проти цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram