ГоловнаПолітика

Нові протести за старим сценарієм

Дві із трьох акцій протесту під Київрадою з початку року організував так званий рух “Білих хустинок”. Офіційно не зареєстрований і дотепер нікому невідомий. Втім, проведений за типовим сценарієм: збір бабусь і студентів та фіксована "матеріальна винагорода".

LB.ua з'ясовував, хто був офіційним організатором акцій.

Фото: segodnya.ua/Елена Расенко

28 січня та 26 лютого під стіни Київради вийшли протестувальники. Здебільшого — пенсіонери та студенти, котрі тримали в руках прапори незареєстрованих організацій "Мир. Справедливість" та "Народний вирок". Вимагали відставки Віталія Кличка, причин якої не могли чітко сформулювати. "Пенсії не підвищуються, а послуги ЖКГ — зростають... Хіба можна далі так жити!" — обурювались жінки похилого віку ще під час першої акції. Втім, на аргумент, що в повноваження Кличка не входить ні встановлення розміру пенсій, ні тарифів ЖКГ, вони лише знизували плечима і починали емоційно скаржитись на корупціонерів при владі.

"Скільки платять за акцію?" — запитую в студенток, котрі стоять біля Київради і планують розходитись. "50 гривень... за три години", — збентежено відповідає одна з них.

Під час другої акції про проплачений мітинг заявляє сам Кличко. "Дивно, коли під столичною мерією збирають акцію з вимогами, зокрема, знизити ціни на бензин, підвищити зарплати і пенсії, зупинити падіння гривні. Мітинг був добре підготовлений і спланований. Два дні в метро роздавали листівки із закликом прийти на нього, розклеювали оголошення... Мітингувальників, серед яких було чимало пенсіонерів, збирали по 50 гривень", — написав він у Facebook.

Фото: Facebook/«Кличко – мэр»

А згодом координатор молодіжного крила УДАРу та працівник КМДА Дмитро Білоцерковець повідомив, що таксистам, котрі блокували Хрещатик, платили по 500 гривень.

Цікаво, що заявку на проведення другої акції організатори подавали за кілька годин до самого заходу, пояснюючи це "небезпекою терористичного акту".

"Представники КМДА звернулися до організаторів, щоб провести зустріч ініціативної групи з міським керівництвом та з’ясувати вимоги мітингувальників. Однак, через 30 хвилин після цього перед будівлею КМДА з’явився один з організаторів і сказав, що вони відмовляються від зустрічі. Оскільки прийшли заявити про вимоги, і щоб акцію відзняли телекамери. Провокатори сьогодні користуються складним економічним становищем в Україні і намагаються використати киян в своїх брудних іграх", — прокоментував тоді Кличко.

Політичні кар'єристи

Організатором акції 28 січня в заявці на її проведення, поданій в КМДА, значиться Борис Новожилов — колишній директор дитячого табору "Артек". У 2009 році він був фігурантом скандалу, пов’язаного зі звинуваченнями у педофілії.

"В наш рух "Білих хустинок" входить близько 10 організацій, ветеранських, офіцерських... Хоча кількість охочих приєднатися щораз збільшується", — запевняє LB.ua Новожилов.

Втім, назвати жодну з них — не може. І про "Мир. Стабільність" та "Народний вирок" також нічого не знає.

"Причини проведення акцій протесту — дуже банальні. Просто всі політики брешуть, брешуть і брешуть... Сьогодні люди не розуміють, як жити далі, вони шоковані курсом долара, тарифами на проїзд і так далі... Так, ці питання не стосуються безпосередньо (повноважень — ред.) Кличка-мера, але вони стосують безпосередньо Кличка-політика, на імені якого прийшли до влади сьогодні і президент, і прем'єр-міністр, і більшість парламенту. Він цих людей привів до влади. Він має відповідати за те, що роблять і там (в органах влади — LB.ua)", — переконаний Новожилов.

Факти підкупу учасників акції він коментує наступним чином: "Наприклад, знаю одну ветеранську організацію, яка була на останній акції... До неї входить близько 30 осіб. Я приїхав поспілкуватися з її активістами до їхнього офісу на Печерській. І вони почали скаржитися, що не мають грошей, щоб доїхати на акцію. Якщо вважати це проплаченою акцією, то так, я дав їм 300 гривень, щоб вони купили жетони... Більше я коментувати не буду... Може хтось платив, може хтось комусь щось віддавав, може, це внески..."

Новожилов уникає запитання, хто став ініціатором такого руху, зазначаючи, що акції протесту були зароджені в соціальних мережах. А також запевняє, що хлопці в білих балаклавах, які вже двічі перекривали Хрещатик, не мають до руху жодного відношення.

Новожилов (зліва) та Віктор Мудрік (справа) на акції під КМДА 28 січня
Фото: segodnya.ua/Елена Расенко
Новожилов (зліва) та Віктор Мудрік (справа) на акції під КМДА 28 січня

У 90-их роках Новожилов займався бізнесом. В 1997 від комсомолу його делегували на посаду керівника афганського клубу "Шураві" в Києві. А в 2011 році у багатьох ЗМІ його представляли як керівника афганської організації "Ніхто крім нас", що проводила ряд акцій протесту проти політики Віктора Януковича.

"Новожилов не має відношення до афганців. І ніколи не був керівником організації "Ніхто крім нас", яка в той час штурмувала парламент, Кабмін й інші державні структури. Я запросив його вести такі акції, тобто фактично він був найнятим ведучим", — розповів LB.ua голова афганської організації "Ніхто крім нас" Олександр Ковальов.

Він не приховує, що шляхи з Новожиловим розійшлися, як тільки в того почали з'являтися політичні амбіції.

Фото: www.facebook.com/ua.kiev.boris

За даними джерел LB.ua, саме після акції афганців під ВР Новожилов активно взявся за політичну кар'єру. "Після скандалу в "Артеці" він намагався відбілити свою репутацію, хоча й очевидно, що ця справа (про педофілію в таборі — LB.ua) шита білими нитками", — каже співрозмовник LB.ua, який давно знає екс-керівника дитячого табору.

Новожилов завжди крутився в політичних колах. З 2005 року працював радником Державного управління справами — начальником Управління санаторно-курортного і готельного господарства, звідки і потрапив на посаду гендиректора "Артеку". "В той час було модно політикам приїжджати в табір. Тому Новожилов добре знав політичний бомонд", — зазначає джерело LB.ua.

"Він товаришував з тодішнім главою ДУСі (Ігорем Тарасюком, керівником штабу Ющенка — ред.), який фактично і призначив Новожилова в "Артек", — додає співрозмовник LB.ua.

У 2012-му Новожилов балотувався на виборах до Верховної Ради по мажоритарці в Дніпровському районі Києва. Втім, набрав менше 1% голосів.

Тарасюк та Новожилов
Фото: www.facebook.com/ua.kiev.boris
Тарасюк та Новожилов

Дружина Новожилова — директор палацу "Україна" Інна Костиря, яку називають "правою рукою" і довіреною особою на виборах Михайла Поплавського. 

Фото: www.facebook.com/ua.kiev.boris

Інна Костиря також пробувала розпочати політичну кар'єру вслід за чоловіком. У 2014 році вона зареєструвалась кандидатом в депутати Київради на мажоритарному виборчому округу № 36 шляхом "самовисування".

Новожилов з дружиною(справа) йдуть на VIP-вечірку з нагоди інавгурації президента Петра Порошенка в <<Арсеналі>>
Фото: glavcom.ua
Новожилов з дружиною(справа) йдуть на VIP-вечірку з нагоди інавгурації президента Петра Порошенка в <<Арсеналі>>

Згідно з офіційною біографією Новожилова, нині він викладає в Київському національному університеті культури і мистецтв та в педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова. В останньому захистив кандидатську на тему: “Духовна культура як чинник формування іміджу політичного лідера".

Його дружина займається підприємницькою діяльністю. Так, згідно із декларацією про доходи Новожилова за 2011 рік на сайті ЦВК, він заробив 83 тис. 137 грн. Його дружина — 202 тис. 291 грн., з яких понад 20 тис. грн. — дохід від її бізнесу.

Ще один організатор акцій під Київрадою — Віктор Мудрік (див. першу заявку на проведення акції). На відміну від Новожилова, не надто відома персона, але також з політичними амбіціями.

Фото: vk.com/klichko1

З відкритих джерел вдалося дізнатися, що Мудрік — український боксер у першій середній вазі (до 69,855 кг). Він представляв німецький клуб "Юніверсіум" (компанія "Universum Box-Promotion" була промоутером братів Кличків з 1996 року). Мудрік — чемпіон Європи, чемпіон світу за версією WBO з 2005 року.

У травні 2008 року він балотувався на посаду Київського міського голови на позачергових виборах. На телеканалі "Київ" навіть транслювали його рекламний ролик.

В автобіографії Мудрік зазначав, що з 2001 року був тренером СК “Либідь”, а у 2007 році працював керівником гуртка Центру по роботі з дітьми та молоддю за місцем проживання в Дніпровському районі Києва.

Свої сили в політиці Мудрік знову попробував і в 2014 року на позачергових виборах в парламент по одномандатному виборчому окрузі в Київській області. Втім, за нього проголосувало лише 69 виборців.

"Робоча" версія

За даними джерел LB.ua, у мерії та МВС вважають, що у акціях "Білих платочків" є "російський слід".

"За ними стоїть "Український вибір" (Віктора Медведчука — LB.ua) і споріднені структури. Звісно, це — робоча версія... Видно, що акції добре підготовлені і проплачені. І зауважте, їх висвітлювали в основному проросійські ЗМІ", - повідомив співрозмовник LB.ua, близький до керівництва МВС, який побажав не називатись.

У Київраді розглядають і версію підготовки конкурента Кличку на виборах в жовтні цього року. "Ми розуміємо, що достойного конкурента Кличку наразі немає... Акції використовуються як піар-кампанії. Можливо хтось із майбутніх кандидатів в мери так здалеку починає передвиборчу кампанію", — заявив LB.ua на правах анонімності наближений до Кличка посадовець.

Популізм на соціалці

Експерти та політики вважають, що використати соціальне незадоволення населення пробують як політсили, котрі не потрапили в парламент, так і представники колишньої влади.

"Акції в Києві нагадують мікс справді щирих людей з правильною мотивацією для виходу на вулицю та проплачених осіб, так званих майданбайтерів (як видно було з акції під Нацбанком чи маршами так званого "Батальйонного братства"). А також тих, хто використовує нестабільну соціальну ситуацію і провали в політиці влади для власного піару. В цьому контексті пригадується досвід КУПРу, який проявляв активність між двома Майданами, але так і не здобув політичного впливу", — коментує народний депутат від "Батьківщини", громадський активіст Ігор Луценко.

На його думку, нині найлегше розхитати ситуацію в Харкові, Запоріжжі і на Дніпропетровщині, де найбільші загрози нападу російських військ. Луценко зауважує, що в цих регіонах залишилась стара міліція. "За прикладом Донбасу міліціонери стають чи не найпершими сепаратистами... Потім нейтралізовують діяльність проукраїнських активістів і отримують всі важелі влади", — додає вона.

Через низький соціальний рівень схильність до політичної продажності серед українців зростатиме, вважає директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. "Людина, яка немає за що купити харчі і ліки, буде постійно продаватися. І мене лякають місцеві вибори. При великому розчаруванні в політиках, явка виборців буде невисокою. І знайдуться ті, хто купить голоси виборців", — додає вона.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram