ГоловнаПолітика

ЗМІ опублікували вимоги ДНР і ЛНР для врегулювання конфлікту (документи)

Терористи загалом повторюють пропозиції Кремля

ЗМІ опублікували вимоги ДНР і ЛНР для врегулювання конфлікту (документи)
Денис Пушилин(справа), председатель Верховного Совета ДНР, и Владислав Дейнего (слева), который представляет ЛНР
Фото: EPA/UPG

Терористи ДНР і ЛНР сформулювали нові вимоги, які обговорюватимуть сьогодні на переговорах у "нормандському форматі". Протокол з 15 пунктів був наданий Україні вчора на зустрічі тристоронньої контактної групи, повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела.

Документ, названий "Протокол засідання Тристоронньої контактної групи за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей щодо комплексу заходів політичного врегулювання конфлікту", містить 15 пунктів. Їх основний сенс зводиться до такого.

  1. Забезпечити всеохопне припинення вогню з 10:00 12 лютого 2015 року (за Києвом).
  2. Забезпечити відведення важкого озброєння (калібру 100 мм і більше): для українських військ - від фактичної лінії зіткнення сторін; для збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей - від лінії зіткнення сторін за Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року. Також документом визначено дальність відведення систем озброєння різного типу для створення зони безпеки. Відведення має початися щонайпізніше другого дня після припинення вогню, процесу повинні сприяти військові експерти ОБСЄ.
  3. Прийняти до 20 лютого 2015 року постанову Верховної Ради із зазначенням переліку районів, на які поширюється особливий статус відповідно до Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (у межах лінії зіткнення, встановленої додатком до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 р.)
  4. До 20 березня 2015 р. узгодити з представниками окремих районів проект Закону України про муніципальні вибори в окремих районах і розпочати діалог із питань надання цим районам статусу автономії.
  5. Скасувати до 23 лютого 2015 р. всі рішення політичного і військового керівництва України про проведення Збройними силами та Національною гвардією антитерористичної операції на Донбасі.
  6. Ухвалити і надати чинності до 25 лютого 2015 Закону України, який забороняє переслідувати і карати осіб у зв'язку з подіями, що відбулися в окремих районах Донецької та Луганської областей. Забезпечити помилування, амністію і обмін всіх утримуваних на території України осіб (всіх на всіх). Цей процес повинен завершитися щонайпізніше п'ятого дня після відведення.
  7. Відновити соціальну сферу окремих районів Донецької та Луганської областей (виплати пенсій і допомог), забезпечити безпеку доступу, постачання, зберігання та розподілу гуманітарної допомоги. Відновити в повному обсязі соціально-економічну взаємодію сторін, зокрема в банківській сфері.
  8. Відвести всі іноземні військові формування, військову техніку, а також військовий персонал і найманців з території України, при моніторингу ОБСЄ. Роззброїти всі незаконні угруповання.
  9. Провести конституційну реформу в Україні, що передбачає глибоку децентралізацію за допомогою надання статусу автономії окремим районам Донбасу.
  10. Організувати вільні і чесні вибори всіх місцевих органів влади на підставі погодженого з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей Закону України про муніципальні вибори в окремих районах і Закону України про особливий статус Донбасу при міжнародному моніторингу.
  11.  Поширити роботу місії ОБСЄ на ділянки кордону, що не перебуває зараз під контролем України, причому це має відбутися після того, як набудуть чинності поправки до Конституції України, та ще й в результаті узгодження з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

Пропозиції ДНР і ЛНР фактично повторюють "побажання" Кремля з приводу врегулювання конфлікту. Позиція української сторони полягала в тому, щоб за основу підготовленого документа були взяті напрацювання, підготовлені за участю німецької та французької сторін.

"Під час призначених на сьогодні переговорів лідерів держав у "нормандському форматі" в Мінську логіка російської сторони буде близькою до логіки пропозицій, викладених у проекті протоколу ДНР і ЛНР: "Спочатку дайте гроші, проведіть вибори, а потім уже закриємо кордон". Поєдинок буде гарячим", - цитує "Дзеркало тижня" неназване джерело інформації.

Нагадаємо, зустріч голів чотирьох держав повинна початися в Мінську в ці хвилини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram