ГоловнаПолітика

Рада постановила карати за військові злочини, як за умов воєнного стану

В Україні поступово вводять норми воєнного стану

Рада постановила карати за військові злочини, як за умов воєнного стану
архив
Фото: Лиза Сергиенко

Верховна Рада ухвалила закон, яким ступінь відповідальності за низку військових злочинів, якщо їх вчинено за умов особливого періоду (час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій), визначено такою самою, як за умов воєнного стану.

За ухвалення законопроекту №1552 в цілому проголосували 245 депутатів при мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, вводиться кримінальна відповідальність за скоєні в особливий період військові злочини, зокрема дезертирство, непокору і невиконання наказу, опір начальству, викрадення, знищення або втрату військової техніки та боєприпасів, ухилення від служби шляхом самокалічення.

Також буде застосовуватися кримінальне покарання за недбале ставлення до військової служби, бездіяльність військової влади, незаконне використання символіки товариств Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала в особливий період.

Крім того, вводиться кримінальна відповідальність за порушення правил несення прикордонної служби в особливий період.

Порушників каратимуть позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

При цьому комітет Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності наполіг на посиленні покарань за окремі правопорушення, пов'язані з непокорою, дезертирством, невиконанням наказу й опором начальству.

Нагадаємо, в першому читанні цей законопроект прийняли 14 січня. Документ повинен зміцнити дисципліну серед військових у зоні АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram