ГоловнаПолітика

Мінрегіон запропонував дати місцевим радам право на свою поліцію

Відповідний законопроект підготовлено в рамках заходів децентралізації

Мінрегіон запропонував дати місцевим радам право на свою поліцію

Міністерство регіонального розвитку у співпраці з експертами Ради Європи та Асоціації міст України розробили проект закону "Про поліцію місцевого самоуправління".

Як сказано на сайті Мінрегіону, документ розроблено в рамках заходів децентралізації повноважень.

Він дасть можливість містам загальнодержавного, обласного значення, а також районним радам утворювати поліцію місцевого самоврядування - спеціальний правоохоронний орган у системі місцевого самоврядування для виконання повноважень із забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Цей правоохоронний орган буде утримуватися за рахунок місцевого бюджету, структуру і чисельність поліції буде затверджувати місцева рада. Така поліція не входитиме в структуру територіальних органів МВС України, а підпорядковуватиметься безпосередньо раді.

Передбачають, що завдання поліції місцевого самоврядування включатимуть три групи. До першої належать завдання, отримані від МВС унаслідок децентралізації управління у сфері охорони правопорядку: забезпечення виконання окремих адміністративних стягнень; охорона громадського порядку, профілактика правопорушень; охорона комунальних об'єктів.

У другу групу входять завдання із забезпечення виконання рішень місцевої ради, надання правової допомоги членам територіальної громади, органам місцевого самоврядування.

Третя група завдань - сприяння МВС України, іншим правоохоронним органам.

Тепер законопроект винесуть на громадське обговорення. Також заплановано синхронізувати його з іншими проектами законодавчих актів, зокрема з проектом Концепції реформування правоохоронної системи України.

Після цього законопроект скерують для попереднього розгляду центральним органам виконавчої влади, асоціаціям органів місцевого самоврядування він надійде для узгодження.

Нагадаємо, заходи із децентралізації розробляють із весни 2014 року. Вони мали б вгамувати сепаратистські тенденції на сході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram