ГоловнаПолітика

ОБСЄ не підтверджує застосування касетних боєприпасів на Донбасі

Спостерігачі організації нічого такого не фіксували

ОБСЄ не підтверджує застосування касетних боєприпасів на Донбасі

Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не фіксували застосування касетних боєприпасів.

Про це сказав у коментарі Deutsche Welle представник місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків.

"У нас близько 90 спостерігачів у Східній Україні. Якби ми щось таке побачили, то ми зафіксували б це, однак на сьогодні такого не було. Усе, що ми повинні сказати про боєприпаси чи обстріли, з'являється в наших щоденних звітах. Наразі в наших звітах не було нічого про це", - сказав Боцюрків.

20 жовтня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила доповідь, у якій заявила, що українські військові застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах Донецької області.

Тим часом заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антон Міхненко в коментарі Deutsche Welle висловив сумнів у методології дослідження, проведеного HRW.

"Громадські організації не мають таких висококваліфікованих кадрів, які могли б конкретно сказати, що це вибухнув саме касетний боєприпас, що він прилетів саме з того боку", - зазначає експерт. На його думку, представники HRW бачать те, що їм показують сепаратисти, і на підставі цього роблять свої висновки.

Застосування касетних боєприпасів заборонено міжнародною "Конвенцією про касетні боєприпаси", яка набула чинності 1 серпня 2010 року. Наразі угоду підписали 114 держав, 86 - ратифікували. Проте ні Україна, ні Росія до неї не приєдналися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram