ГоловнаПолітика

Human Rights Watch звинуватила українських військових у застосуванні касетних боєприпасів

HRW виявила в місцях обстрілів залишки 22 снарядів

Human Rights Watch звинуватила українських військових у застосуванні касетних боєприпасів
Неразорвавшаяся кассетная бомба, найденная HRW в поле у Новомихайловки 14 октября
Фото: hrw.org

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch знайшла свідчення того, що українські військові застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах Донецької області.

"Українські урядові сили використовували касетні боєприпаси в населених районах міста Донецьк на початку жовтня 2014 року. Використання касетних боєприпасів у населених районах порушує закони війни і може бути військовим злочином внаслідок того, що ця зброя вражає без розбору", - йдеться в доповіді організації, опублікованій 20 жовтня.

Організація провела розслідування, яке тривало тиждень, і встановила застосування касетних боєприпасів у більш ніж 12 населених пунктах, де тривають сутички.

"Хоча було неможливо напевне визначити, хто був відповідальний за чимало із цих нападів, докази вказують на те, що відповідальність за низку нападів із застосуванням касетних боєприпасів у Донецьку несуть українські урядові сили", - йдеться в документі.

HRW зазначає, що співробітник Червоного Хреста загинув у Донецьку 2 жовтня внаслідок атаки, яка включала касетні боєприпаси.

Окрім того, фахівці HRW виявили на місцях обстрілу залишки 22 снарядів систем "Ураган" і "Смерч" - вони мусили містити 912 дрібних боєприпасів.

Уряд України не відповів на офіційний запит HRW про застосування касетних боєприпасів.

Водночас в організації не виключили, що сепаратисти також використовують касетну зброю.

Human Rights Watch закликала владу України приєднатися до міжнародної конвенції, що забороняє застосування касетних ракет і бомб.

Нагадаємо, в серпні та вересні представники силових органів України неодноразово заявляли, що українські території обстрілюють з РФ касетними боєприпасами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram