ГоловнаПолітика

Ярема закликав генпрокурора РФ вжити заходів для припинення участі росіян у конфлікті на Донбасі

Про результат розгляду листа просить поінформувати Генпрокуратуру України

Ярема закликав генпрокурора РФ вжити заходів для припинення участі росіян у конфлікті на Донбасі
Архив
Фото: стоп-кадр видеосюжета

Генеральний прокурор України Віталій Ярема звернувся до генпрокурора Російської Федерації Юрія Чайки з офіційним листом про необхідність вживання заходів з боку російських правоохоронних органів для припинення участі громадян РФ у збройному конфлікті на території України. Лист оприлюднено на сайті Генпрокуратури.

"Останні трагічні події в Донецькій та Луганській областях України спонукають звернутися до Вас з наступним. У зазначених регіонах України (Донецька та Луганська області - ред.) поки що триває збройне протистояння між органами влади нашої країни, зокрема українською армією, і збройними сепаратистськими бандформуваннями представників так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки", - йдеться у тексті листа.

Ярема зазначає, що у розпорядженні Генеральної прокуратури України є офіційна інформація про значну кількість громадян Російської Федерації, які діють на стороні самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", а також активно застосовують зброю проти Збройних сил України і мирних громадян.

У листі наводяться матеріали кримінальних проваджень, судових вироків, а також звітів міжнародних спостерігачів, що підтверджують участь громадян РФ у збройних діях на сході України, а також причетність до фінансування тероризму.

Зокрема, в листі зазначається, що органами досудового розслідування Україн,и у зв'язку з участю у збройних конфліктах і бойових діях на території Донецької та Луганської областей, притягуються до кримінальної відповідальності громадяни РФ Ігор Безлер, Ігор Гіркін, Сергій Здрилюк, Микола Козіцин, Олександр Бородай та інші громадяни Російської Федерації.

"Інформацію про численні факти участі громадян Росії у збройному конфлікті на території України підтверджують безпосередньо представники сепаратистів. Зокрема, 16 серпня 2014 року Олександр Захарченко, який називає себе "головою ради міністрів" "Донецької народної республіки", заявив про наявність "1200 чоловік особового складу, які проходили протягом 4 місяців підготовку на території Російської Федерації". - йдеться в листі генпрокурору РФ.

Разом з тим, наголошує Генпрокурор України, за офіційною інформацією, Російська Федерація не бере участі у зазначеному збройному конфлікті і військових діях, а також не спрямовує своїх громадян в Донецьку і Луганську області України для виконання офіційних обов'язків у складі збройних сил.

"Така участь громадян Росії у збройному конфлікті і військових діях на території України є найманством, тобто діями, що кваліфікуються як злочин згідно з нормами міжнародного права і ст. 359 КК Російської Федерації, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років", - наголошує Ярема.

Також в листі нагадується, що кримінально караними відповідно ст. 2 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та ст. 205-1 КК Росії є також дії фінансування та іншого сприяння тероризму, випадки чого поширені серед російських юридичних осіб, громадських об'єднань і громадян.

"Зокрема, активістами так званого "визвольного руху "Російський сектор - Україна" здійснюється збір коштів для фінансування терористичних організацій на території України. Кошти перераховуються на рахунок 40820810638260600708, відкритий на ім'я Хижняка Сергія Ігоровича в АТ "Сбербанк Росії", - йдеться у листі.

Окрім цього, наголошує Ярема, одним з центрів фінансування та сприяння діяльності терористичних організацій на території України є "Координаційний центр допомоги Новоросії", який має представництва в Російській Федерації (Москва, Санкт-Петербург, Іркутськ). Для збору коштів зазначена організація використовує рахунки та реквізити платіжних систем, відкритих на ім'я Олексія Маркова.

У зв'язку з цим, Генпрокурор України на підставі ст. 21 Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1959 просить розглянути цю інформацію у якості повідомлення про злочини, скоєні цими та іншими громадянами Російської Федерації на території України.

"Про результати та вжиті заходи прошу інформувати Генеральну прокуратуру України. Розраховую на Вашу об'єктивну правову оцінку дій тих громадян Російської Федерації, які несуть загрозу миру і стабільності не тільки в Україні, але й у себе на батьківщині", - звернувся Ярема.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram