ГоловнаПолітика

ГПУ здивована справою Слідчого комітету РФ проти сил АТО

Наглядове відомство розцінює її як спробу приховати причетність до тероризму

ГПУ здивована справою Слідчого комітету РФ проти сил АТО
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура України заявила, що повідомлення Слідчого комітету Російської Федерації про порушення кримінальної справи щодо української армії не матиме жодних правових наслідків.

Про це сказано в заяві ГПУ.

"Повідомлення Слідчого комітету Російської Федерації не матиме жодних правових наслідків щодо співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших учасників антитерористичних заходів в Україні, що діють в межах наданих повноважень", - йдеться у ній.

У заяві також наголошується, що участь суб'єктів боротьби з тероризмом у контртерористичній операції на території Донецької та Луганської областей здійснюється в повній відповідності до положень національного законодавства України і норм міжнародного права. Тому посилання на Женевську конвенцію "Про захист цивільного населення під час війни" 1949 року є абсолютно недоречним.

Забезпечення конституційного порядку на цих територіях є прямим обов'язком держави згідно з основним законом України, законами "Про основи національної безпеки України", "Про боротьбу з тероризмом" та іншим актам чинного законодавства.

"При цьому апелювання російської сторони до норм міжнародного гуманітарного права викликають подив, враховуючи бездіяльність посадових осіб Російської Федерації, які фактично сприяють безперешкодному проникненню на територію України через кордон незаконних збройних формувань. Ці дії можуть мати ознаки сприяння міжнародному тероризму", - зазначили в ГПУ.

Таким чином, на думку відомства, "здійснюється відверта спроба замаскувати безпосередню участь окремих громадян Російської Федерації у злочинах, за якими органами прокуратури ведеться розслідування".

Нагадаємо, наприкінці травня Головне слідче управління Слідчого комітету Російської Федерації порушило кримінальну справу стосовно "наразі невстановлених військовослужбовців Збройних сил України, а також осіб з числа Національної гвардії України і "Правого сектору" за фактами обстрілів міст Слов'янськ, Краматорськ, Донецьк, Маріуполь та інших населених пунктів Донецької та Луганської області за ознаками застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram