ГоловнаПолітика

Країни G7 закликали РФ припинити підтримку референдуму в Криму

Якщо Росія проігнорує це попередження, на неї чекають санкції

Країни G7 закликали РФ припинити підтримку референдуму в Криму

Країни G7 (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія, США), Рада Європи та Єврокомісія закликають Росію припинити підтримку референдуму про статус Криму, запланованого на 16 березня.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів G7, президента Ради Європи Германа ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.

"Ми закликаємо Російську Федерацію припинити всі зусилля, спрямовані на зміну статусу Криму з порушенням законодавства України та міжнародного права. Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити дії на підтримку проведення референдуму на території Криму щодо його статусу з прямим порушенням Конституції України", - сказано в заяві.

При цьому вони заявляють, що не визнають результатів такого референдуму.

"Будь-який такий референдум не буде чинним. Зважаючи на непідготовленість цього заходу і загрозливу присутність російських військ, це буде глибоко збиткова процедура, позбавлена також і моральних засад. З усіх цих причин ми не визнаємо результатів", - йдеться в заяві.

"Сімка" західних країн вважає, що "анексія Криму" не тільки нашкодить єдності, суверенітету і територіальній цілісності України, а й похитне світовий лад, що базується на захисті суверенітету і територіальної цілісності всіх держав. "Якщо Російська Федерація таки піде на такий крок, ми вживемо заходів, і односторонніх, і колективних", - йдеться в заяві G7.

"Ми закликаємо Російську Федерацію до негайної деескалації конфлікту в Криму та інших регіонах України, виведення свої військ назад і зменшення їх чисельності до докризових показників, початку прямих переговорів з урядом України", - сказано в заяві.

Росію також закликали скористатися пропозиціями міжнародного посередництва і спостереження.

Також лідери G7 нагадали Російській Федерації про своє рішення припинити участь у будь-якій діяльності, пов'язаній з підготовкою зустрічі G8 у Сочі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram