ГоловнаПолітика

Тимошенко програє президентські вибори у другому турі, - опитування

Рейтинги трьох основних кандидатів практично однакові

Тимошенко програє президентські вибори у другому турі, - опитування
Фото: EPA/UPG

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко виходить у другий тур президентських виборів, проте шанси на перемогу у неї незначні.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провели Центр "Соціальний моніторинг" і Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України, які були представлені на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу. Опитування проводили з 1 по 6 березня.

Згідно з даними, якби Тимошенко брала участь у виборах, то за неї проголосували б 15,5% усіх опитаних, за лідера партії "УДАР" Віталія Кличка - 14,2%, лідера партії "Солідарність" Петра Порошенка - 13,7%.

Крім того, за одного з лідерів Партії регіонів Сергія Тігіпка готові проголосувати 11,4% усіх опитаних, лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка - 6,4%, лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока - 3,7%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 3%.

Не змогли відповісти 16,7% і не взяли б участі у виборах 15,4%.

Директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук зазначив, що якщо зімітувати результати виборів і визначити кількість прихильників того чи іншого кандидата, не зважаючи на виборців, які не братимуть участі і не визначилися з вибором, то за Тимошенко проголосували б 22,9%, Кличка - 20,9%, Порошенка - 20,1%.

Соціолог наголосив, що різниця в результатах цих трьох кандидатів перебуває в межах похибки вибірки, тому визначити майбутнього переможця практично неможливо.

Водночас якщо Тимошенко не братиме участі у виборах, то за Кличка готові проголосувати 19,6%, Порошенка - 18,2%. Серед тих, хто візьме участь у виборах і визначився зі своїм кандидатом, за Кличка проголосували б 29,2%, Порошенка - 27,1%.

У разі виходу в другий тур за Кличка проголосував би 31% у парі з Тимошенко, за яку проголосували б 20,2%; у парі Порошенко і Тимошенко результат становив би відповідно 31,3% і 20,0%.

Тимошенко має шанс перемогти у президентських виборах у разі виходу в другий тур з Тігіпком - тоді за неї проголосували б 32,2%, за Тігіпка - 22,7%.

У разі виходу в другий тур Кличка і Порошенка розрив між ними був би в межах похибки вибірки -28,2% проти 27,5% відповідно.

Протягом дослідження опитано 2099 респондентів у всіх областях України. Похибка вибірки не перевищує 2,18%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram