ГоловнаПолітика

У сирійських бойовиків знайшли українську зброю

Противникам Асада допомагають ззовні.

У сирійських бойовиків знайшли українську зброю
Фото: bbc.co.uk

Журналіст ВВС виявив у бойовиків, які діють у Сирії, щонайменше три ящики з військовим вантажем з України, які призначалися для армії Саудівської Аравії.

Про це йдеться в повідомленні на сайті ВВС.

Про те, як ящики потрапили на базу бойовиків під містом Алеппо, де їх виявили, - невідомо.

На підтвердження своєї заяви журналісти опублікували на сайті фотографію якогось дерев'яного ящика з маркуванням, з якого випливає, що його вміст виготовлено на заводі в Луганську, а відправлено з аеропорту міста Гостомель, що поблизу Києва. Як місце призначення на маркуванні позначено Ер-Ріяд.

Вага брутто посилки становить 30 кілограмів, нетто - 23 кілограми. Одержувачем вантажу зазначено управління начальника зв'язку сухопутних військ Саудівської Аравії.

Як наголошують у повідомленні, журналістам британської телерадіокомпанії не дозволили зняти вміст ящиків.

Судячи з маркування на ящиках, виявлених у мечеті в Алеппо, в них знаходиться зброя, отримана від української компанії Dastan, яка спеціалізується на виробництві морських гармат і ракетних комплексів.

Як виробника вказано Луганський патронний завод на сході України, заснований 1895 року. Із радянських часів завод є найбільшим виробником боєприпасів для стрілецької зброї. Зараз головним предметом експорту ЛПЗ є патрон калібру 7,62 мм для автоматів АК-47, які широко використовують і сирійська армія, і повстанці.

На думку журналістів, сама присутність ящиків очевидно вказує на те, що хтось у країнах Перської затоки активно допомагає сирійським повстанцям у їхній боротьбі проти президента Башара Асада. Посилаючись на джерела в колах сирійської опозиції, ВВС зазначає: сирійська опозиція отримує допомогу від Саудівської Аравії та Катару.

Нагадаємо, у Сирії понад півтора року не вщухає конфлікт, жертвами якого стали, за даними представників ООН, більш ніж 20 тисяч осіб. Влада Сирії заявляє, що наражається на спротив добре озброєних бойовиків, підтримка яким надається ззовні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram