ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Львів закликає Януковича зупинити закон про наклеп

На думку депутатів міськради, законопроект є наступом на свободу діяльності журналістів.

Львів закликає Януковича зупинити закон про наклеп
Фото: gdb.rferl.org

Львівська міська рада просить Президента Віктора Януковича і голову Верховної Ради Володимира Литвина не допустити ухвалення Радою в цілому законопроекту, що передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Про це йдеться у відповідному зверненні.

За нього проголосували 59 депутатів із 65 присутніх (за 46 необхідних).

"Посадивши в тюрму або залякавши незалежних журналістів, влада безперешкодно зможе створити стан контрольованого інформаційного вакууму, коли про репресії проти українських патріотів ЗМІ будуть мовчати в покорі", - сказано в ньому.

“Криміналізація наклепу загрожує свободі слова в Україні. До останнього часу Україна мала найвищий рівень свободи ЗМІ серед країн СНД. Загроза ув\'язненням за наклеп може серйозно загрожувати цій позиції”.

— Павел Коваль, депутат Європейського парламенту

На думку депутатів міськради, законопроект про наклеп є наступом на свободу діяльності журналістів шляхом повернення до норм Кримінального кодексу 1960 року.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону №11013 про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

Спікер Литвин відкидає ухвалення парламентом у цілому законопроекту №11013, який передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська також заявила, що вважає цей законопроект неконституційним і таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram