ГоловнаСвіт

Ассанж розповів про своє перебування в посольстві Еквадору

Засновник WikiLeaks сумнівається в наданні йому притулку.

Ассанж розповів про своє перебування в посольстві Еквадору

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж зробив першу публічну заяву з посольства Еквадору в Лондоні, де вже третю ніч очікує рішення про надання йому політичного притулку.

В інтерв'ю австралійському радіо Ассанж зазначив, що, як і раніше, не знає, як довго Еквадор розглядатиме його звернення і чи виявиться воно успішним, урешті-решт.

Він пояснив свій демарш із прибуттям у диппредставництво тим, що не готовий вирушити до Швеції, зважаючи на умови, за яких, як він вважає, його утримуватимуть там. "Шведи публічно оголошували, що вони будуть тримати мене під вартою, у в'язниці, без пред'явлення звинувачень, поки вони продовжують своє так зване розслідування", - наголосив засновник скандального інтернет-сайту.

Про екстрадицію у США Ассанж знову повторив, що, за його даними, незважаючи на заяви про незацікавленість у його видачі, американська сторона готує обвинувальний акт проти нього, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Вони були дуже обережними у своїх висловлюваннях", - зазначив він, додавши, що досьє американської ФБР щодо нього та WikiLeaks сягає "48 000 135 сторінок". "З 2010 року тривають слухання великого журі (присяжні засідателі, які вирішують, віддати підозрюваного під суд чи припинити його справу), серед фігурантів якого - менеджери WikiLeaks", - розповів Ассанж.

"Тому вони можуть говорити, що не готуються до (запуску процедури) екстрадиції - оскільки немає висновків обвинувальних присяжних. Але по завершенні їхньої роботи Мін'юст візьме їхній обвинувальний акт і вестиме судову справу", - вважає австралієць.

Знайома Ассанжа, яка навідала його в посольстві, розповіла, що "він напружено працює з юристами".

Як заявив у четвер офіційний представник WikiLeaks Крістінн Храфнссон, Еквадору "можуть знадобитися дні" на ухвалення рішення. "Запит про притулок опрацьовується еквадорською владою, яка очікує (надходження) інформації від влади Великобританії, США і Швеції, перш ніж вирішити цю справу", - уточнив Храфнссон. До кінця процедури Ассанж залишатиметься в дипмісії.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що британська поліція може заарештувати засновника WikiLeaks за порушення ним умов звільнення під заставу.

Зазначимо також, 30 травня Верховний суд Великобританії відхилив апеляцію Ассанжа стосовно його екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у низці сексуальних злочинів, у тому числі в зґвалтуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram