ГоловнаСвіт

Основні положення угоди про спостерігачів ООН у Сирії

Короткий текст угоди ООН і Сирії.

Основні положення угоди про спостерігачів ООН у Сирії
Фото: alternativenews.org

Сирія й ООН підписали попередню угоду, що регулює відповідальність сирійського уряду та збройних опозиційних груп у підтриманні припинення вогню.

Про це повідомляє Reuters у п'ятницю, 20 квітня.

Спостерігачі ООН будуть контролювати

виконання мирного плану ООН після 13 місяців кровопролиття в Сирії.

Далі подано короткий виклад основних пунктів угоди:

Обов'язки уряду Сирії

- "Припинити збройне насильство в усіх його формах; повне виведення всієї сирійської армії та її важкого озброєння з населених пунктів і прилеглих до них районів, повернути їх у казарми або місця їх тимчасового розгортання", реалізація інших пунктів угоди з міжнародним

посредником ООН і ЛАГ Кофі Аннаном.

- Сирійський уряд забезпечить "підтримання безпеки та правопорядку за допомогою поліції та правоохоронних органів відповідно до норм міжнародного гуманітарного права і прав людини".

- Він (уряд) також буде забезпечувати безпеку всіх співробітників ООН "без шкоди для свободи пересування всього персоналу" і "повний та безперешкодний доступ гуманітарного персоналу до всього населення, що потребує допомоги".

- Не домовилися про використання ООН літаків або вертольотів. Це "може обговорюватися і бути погоджено пізніше".

- Сирійський уряд надасть "безперешкодний доступ персоналу ООН до будь-якого об'єкту, місця, окремої особи або групи, що становить інтерес".

- Збройні сили Сирії можуть "продовжувати підтримувати безпеку стратегічних об'єктів і споруд, наприклад, портів, аеропортів, доріг, заводів та інших об'єктів".

Обов'язки збройних груп (опозиції)

Ці обов'язки "мають бути підтверджені (Аннаном) і щодо збройних груп опозиції та відповідних елементів":

- "Повне припинення бойових дій і стале припинення збройного насильства в усіх його формах.

- Свобода пересування персоналу ООН, жодної загрози для їхньої безпеки, а також повний доступ гуманітарного персоналу до всього населення, що потребує допомоги.

- Збройні групи опозиції мають "припинити всі акти агресії проти сирійської армії, баз, конвоїв та інфраструктури... (і) стосовно державних установ, будинків, інфраструктури, а також приватної та громадської власності й не заважати відновленню державних послуг".

- Вони також повинні "зобов'язатися припинити всі незаконні дії відповідно до сирійського законодавства, зокрема: вбивства, викрадення або вандалізм, а також повернути всю громадську та приватну власність, украдену із застосуванням насильства, її законним власникам".

- Вони повинні "утримуватися від підготовки, переоснащення, перегрупування або реорганізації військових формувань... припинити погрожувати зброєю... зобов'язатися, відповідно до сирійського законодавства, не проводити або ініціювати такі заходи, як створення контрольно-пропускних пунктів, патрулювати або займатися поліцейською діяльністю, забезпечити безпечне повернення всіх постраждалих людей до місць їхнього проживання".

Визначення

- Важкі види озброєння: вся зброя калібру понад 14,5 мм, зокрема: артилерійська зброя, танки, міномети, реактивні гранати, протитанкова зброя і зенітні системи озброєння. Бронетранспортери не вважають важкою зброєю, якщо встановлена на них зброя калібру понад 7,62 мм не працює.

- Покинути населені пункти: це означає перемістити концентрацію армії в казарми або тимчасові місця на дистанцію принаймні 2-3 км від периметра населених пунктів (міст, селищ і сіл). Це не стосується казарм, які вже існують в містах і селищах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram