ГоловнаКиїв

В Києві карантин на амброзію: Скільки коштує винищення алергена і куди звертатися

З початку вересня в Києві офіційно оголосили карантин на амброзію. Розпорядження про запровадження спеціального режиму у зв'язку з виявленням карантинного організму — амброзії полинолистої — видав очільник КМВА Сергій Попко в кінці серпня. 

Амброзія — це бур'ян, який дуже любить всі куточки міста, де немає господарської діяльності і його ніхто не чіпає: пустирі, ділянки біля будівництва, віддалені частини парків і зелених зон. Багато хто просто не помічає цієї рослини, але її пилок є одним з найагресивніших алергенів. Він провокує нежить, свербіж, сльозотечу, головний біль, кашель. Для алергіків період цвітіння амброзії — один з найважчих в році, і цей найгірший період — саме зараз, з кінця серпня до середини жовтня.

Ми звернулися в усі установи, що уповноважені боротися з цією карантинною рослиною, і розкажемо, як це відбувається насправді. 

Амброзія в Києві.
Фото: Леся Падалка
Амброзія в Києві.

Хто знищує амброзію?

Одним з виконавців програми фітосанітарних заходів, згідно розпрядження КМВА, є Держпродспоживслужба в Києві. На цю структуру покладені обов'язки виявлення карантинної рослини, експертиза, видача приписів і контроль виконання робіт. Ми зателефонували у профільний відділ служби, щоб повідомити про локації, де росте амброзія в столиці. Але там нам повідомили, що Держпродспоживслужба не займається збором такої інформації. 

“Ми виявили вогнища карантинної рослини в Києві, направили подання на оголошення карантину в КМВА, вони видали розпорядження, надалі це справа структурних підрозділів департаменту захисту довкілля і адаптації до змін клімату КМДА, передавайте інформацію їм”, — пояснили в управлінні фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в столиці. 

В Департаменті захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА немає якоїсь централізованої гарячої лінії для звернень громадян, куди можна лишати інформацію чи питання. Тому телефонуємо в приймальню, звідки направляють в управління розвитку природно-заповідного фонду і зеленого господарства департаменту. Але й тут інформація про місця, де буяє амброзія, нікого не цікавить.

“Питанням займається “Київзеленбуд”. Вони збирають інформацію по амброзії у своїх структурних підрозділів на початку сезону, ще в травні. Далі складається план робіт, проводиться закупівля послуг і карантинну рослину винищують за допомогою спеціального хімічного засобу. Також КП УЗН районів самостійно борються з амброзією на своїх балансових ділянках. В місті вже кілька років діє спеціальна Концепція по ліквідації карантинних бур'янів”, — повідомили LB в управлінні.

Боротьба з амброзією в Києві.
Фото: nashkiev.ua
Боротьба з амброзією в Києві.

Не втрачаючи надії, телефонуємо в “Київзеленбуд”. Але там теж немає свого “єдиного вікна” прийняття заявок. Мене направляють в РДА за місцем проживання, де треба залишити детальну інформацію, яку спершу перевірять. На моє питання, чи реально, щоб ділянку обробили вже цього року, поки амброзія цвіте, сказали: “Спробуємо. А якщо ні, локація піде в план на наступний рік. Людей мало, а заявок все більшає”.

Крайніх нема, але спробувати варто

Як бачимо, всі управлінські органи столиці, які прямо чи опосередковано уповноважені боротися з карантинною рослиною, не мають ані єдиного, ані більш-менш чіткого алгоритму дій. І для чого видавати розпорядження про “карантин”, якщо діють ті ж звичайні “ліниві” правила реагування, що й зазвичай, не дуже зрозуміло.

На щастя, крім “карантинного” алгоритму в Києві є рутинний спосіб прийому заявок від містян — це служба 1551. Зі своєю проблемою я звернулася в колл-центр, де заявки по двох локаціях відраз пішли в роботу і мені навіть телефонували для уточнення адреси від одного з виконавців.

Відразу повідомлю, що ані “Київзеленбуду”, ані КП УЗН серед виконавців по питанню амброзії не було. Перша ділянка, про яку я повідомила, була навколо зупинки громадського транспорту. Тут виконавцем призначили відділ контролю за благоустроєм РДА. І за тиждень заявку виконали. Наразі вся ділянка навколо зупинки акуратно скошена, буйних заростів амброзії дійсно немає. Є, правда, на відстані 10 метрів від зупинки. Але ж там і заявки не було, кого винити, і справді.

Амброзія , локація 1
Фото: Леся Падалка
Амброзія , локація 1

Другій моїй заявці пощастило менше: густі кущі амброзії ростуть біля колій станції міської електрички, а такі території зазвичай бувають позабалансовими. Амброзія там досі росте (на фото), а в додатку 1551 я лише спостерігаю, як змінюються виконавці завдання.

Амброзія в Києві , друга локація
Фото: Леся Падалка
Амброзія в Києві , друга локація

Амброзія, друга локація
Фото: Леся Падалка
Амброзія, друга локація

Тому висновок такий: залишати заявки варто, робити це треба на 1551, якщо пощастить з ділянкою — амброзію приберуть, причому в цьому році.

Скільки ми платимо за цей “карантинний сервіс”

Експеримент з пошуком виконавців ми проводили не випадково. Справа в тому, що LB.ua вже писав раніше про особливості боротьби з амброзією в столиці і висновки тоді були невтішними. 

В матеріалі “Мільйони на пилок: Як Київ бореться з амброзією” від серпня 2021 року описано кейс, як Київрада тихо і без обговорень прийняла Концепцію по ліквідації карантинних бур'янів, якою фактично ввела конкретний алгоритм цією боротьби: винищення амброзії за допомогою хімічного засобу на основі природного матеріалу бішофіт, замовлення комплексної послуги. Під цю програму в 2021 році оперативно провели закупівлю майже на 35 млн грн, послуги з обробки київської амброзії препаратом “Амбростоп” надавала полтавська фірма, пов'язана з одним з депутатів Київради від ОПЗЖ (за “збігом” — співавтором Концепції ліквідації карантинних бур'янів). Крім замовності проєкту, очевидним було завищення вартості робіт — тоді ціна була 5,52 грн за кв м обробки, що в кілька разів перевищувало вартість аналогічних робіт в інших регіонах. 

З висновками аналізу LB.ua і Dozorro погодилися і правоохоронці: після виходу матеріалу, в серпні 2021 року було відкрито кримінальне провадження за фактами зловживань під час описаної нами закупівлі по амброзії. В матеріалах досудового розслідування вказувалося, що закупівлю провели “по значно завищеній ціні, чим заподіяно шкоду державному бюджету у сумі від 17 до 26,2 млн. грн”. Слідство триває і востаннє у відкритий доступ потрапляла інформація про те, що Київзеленбуд оскаржував в суді виїмку документів у цій справі правоохоронцями, але суд не задовольнив це клопотання.

Олексій Король очолював 'Київзеленбуд' з 2020 по 2023 рік
Фото: vechirniy.kyiv.ua
Олексій Король очолював 'Київзеленбуд' з 2020 по 2023 рік

Як запевняє столичний міський голова Віталій Кличко, лише одиниці з порушених справ по КП і департаментам КМДА закінчуються обвинувальними вироками. Напевне, тому всі фігуранти кримінальних проваджень по закупівлям КМДА і надалі успішно виграють тендери в столиці.

“Переляку” від справи по амброзії вистачило ненадовго — лише на два роки. В 2022 і 2023 роках Київзеленбуд відклав до кращих часів свою концепцію боротьби з карантинним бур'яном за допомогою бішофіту і не проводив закупівель, схожих на описану нами в 2021 році. А в 2024-му, схоже, ці кращі часи вже настали: підприємство знову провело тендер на ліквідацію амброзії хімічним методом. Цього разу апетити зеленбудівців вже були меншими, послуг купили всього лише на 9 млн грн. Закупівля проводилася по процедурі відкритих торгів з особливостями, які відбуваються швидше і в тому числі з одним учасником. В даному випадку учасник був один і ним виявилася ТОВ “Гудпрайс” — фірма знову з Полтави (як і попередній виконавець), причому її зареєстрували буквально за п'ять місяців до цих торгів і з іншим основним профілем робіт.

Цього разу Київзеленбуд замовив підряднику обробку вже меншої площі з амброзією — 170 га (в закупівлі 2021 року було 630 га), але по такій же ціні, як до війни — 5,52 грн за кв м.

До речі, попри провадження по минулій закупівлі, “Київзеленбуд” справно сплатив всі 34 млн грн підряднику, який мав обробляти амброзію солоною водичкою (чим по суті є бішофіт). Чи допомогли ці десятки мільйонів для винищення амброзії — судити киянам. Відомо лише, що амброзія й досі квітне і тут, і там, а офіційний карантин по ній оголосили вперше за багато років.

Леся ПадалкаЛеся Падалка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram