ГоловнаЕкономікаФінанси

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок вийшли з обігу

Такі монети впродовж року можна буде обміняти на банкноти у відділеннях банків.

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок вийшли з обігу
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України почав вилучати з обігу монети номіналами 1, 2 і 5 копійок. З 1 жовтня ними не можна розраховуватися, і вони перестали бути платіжним засобом.

Про це інформує пресслужба НБУ.

Повідомляють, монети номіналами 1, 2 і 5 копійок потрібно буде обміняти впродовж наступних трьох років до кінця вересня 2022 року:

- в банках України - до 30 вересня 2020 включно;

- в Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль) - до 30 вересня 2022 року.

Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Нацбанк також починає поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 і 5 копійок, 25 копійок поки залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розплачуватися, але монети, що потрапили в банки, не будуть повертатися в обіг, їх поступово ставатиме все менше.

Також залишаються в обігу монети номіналом 10 і 50 копійок.

Тепер для полегшення розрахунків готівкою застосовуються правила округлення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до 10 копійок. При безготівковому розрахунку буде списуватися сума по чеку.

Усі банківські установи зобов'язані приймати виведені з обігу монети до обміну впродовж року, аж до 30 вересня 2020 року. Якщо банк відмовляється обмінювати монети, регулятор рекомендує громадянам скаржитися до Національного банку.

Нагадаємо, восени 2019 року в Нацбанку анонсували випуск нових монет номіналом 5 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram