ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртранснафта" забрала свою нафту у групи "Приват"

Чотирирічна епопея з технологічною нафтою завершилася.

"Укртранснафта" забрала свою нафту у групи "Приват"
Фото: ukrtransnafta.com

"Укртранснафта" 22 жовтня завершила прийом нафти з останнього, третього нафтопереробного заводу групи "Приват", де вона була з квітня 2014 року.

Про це пише профільне видання enkorr із посиланням на першого заступника генерального директора "Укртранснафти" Андрія Пасішника.

Чотири роки тому в сховища трьох НПЗ групи "Приват" - Надвірнянського, Дрогобицького та Кременчуцького - потрапили 385,5 тис. тонн нафти державної компанії "Укртранснафта". Паливо викачало з магістральних нафтопроводів компанії попереднє керівництво на чолі з Олександром Лазорком, який переховується від правоохоронців.

Нафту вдалося повернути тільки після підписання трьох мирових угод з НПЗ, які передбачали зниження ставки плати за зберігання втричі. Також в угоди було включено низку старих боргових зобов'язань підприємств групи "Приват" перед держкомпанією.

"Замість заявлених до «Укртранснафти» трьома НПЗ позовних вимог на суму 2,888 млрд грн фактично сплачено 915,191 млн грн", - повідомив Пасішник.

У нафтотранспортну систему "Укртранснафти" повернуто 190,8 тис. тонн нафти. Решта 194,7 тис. тонн за рішенням акціонера компанії - НАК "Нафтогаз України" - були продані на біржових торгах із прив'язкою до котирувань Platts.

"Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України. 100% її акцій знаходяться в управлінні НАК "Нафтогаз України". Система магістральних нафтопроводів "Укртранснафти" діаметром від 159 до 1220 мм загальною протяжністю 4,7 тис. км проходить через територію 19 областей України. Обсяг транспортування нафти в 2017 році становив 16,034 млн тонн, що на 5,3% більше, ніж у 2016 році. Транзит збільшився на 0,8% - до 13,9 млн тонн, поставка на НПЗ - на 49%, до 2,1 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram