ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ готовий до подальших валютних інтервенцій для згладжування стрибків курсу

Нацбанк згладжує лише ті коливання, які стаються через ситуативні фактори.

НБУ готовий до подальших валютних інтервенцій для згладжування стрибків курсу
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України з 30 липня провів інтервенції на міжбанківському валютному ринку на $ 526,6 млн, зокрема на $ 215 млн поточного тижня, і готовий до подальших вливань, щоб не допустити різких стрибків курсу гривні.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

"Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійного та агропромислового комплексів) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. Тепер спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку з причини сезонних, ситуативних і психологічних чинників", - йдеться в повідомленні.

НБУ зберігає активну присутність на ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися поточного тижня у зв'язку з подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією.

"Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією певних факторів, Нацбанк цього тижня щодня виходив із продажем іноземної валюти. Усього таким чином було продано $ 215 млн, зокрема $ 24,8 млн під час валютного аукціону в п'ятницю, завдяки якому попит на валюту був задоволений", - наголошується в повідомленні.

Крім того, Нацбанк продовжує стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції, у разі потреби. При цьому наголошується, що НБУ в рамках режиму гнучкого курсоутворення згладжує лише ті значні коливання курсу, які відбуваються через ситуативні фактори.

"Якщо чинники, що склалися в економіці, потребують ослаблення чи посилення курсу, то він має рухатися в потрібному напрямку, і НБУ цьому руху не протидіє. Завдання центробанку - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність його коливань і, отже, запобігти погіршенню очікувань і виникненню ризиків для досягнення інфляційної мети", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, зниження курсу гривні спостерігається із середини липня. Місяць тому курс долара в Україні був близько 26,2 грн/дол. У перших числах серпня він перевищив позначку 27,0 грн/дол.

У п'ятницю, 17 серпня, курс на міжбанку наблизився до позначки 28 гривень за долар.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram