ГоловнаЕкономікаДержава

Тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли ще на 8-11%, - ЗМІ

Через постійне зростання цін для бізнесу тарифи для нього вдвічі вищі, ніж для населення.

Тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли ще на 8-11%, - ЗМІ
Фото: arkoplast.com

З січня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), знову підвищила тарифи на електроенергію для непобутових споживачів ще на 8-11%, а з квітня відбудеться нове зростання на рівні 7-15%. Прямий наслідок цього для будь-якого домогосподарства - зростання ціни на кожен товар і послугу.

Про це у своїй статті для ZN.UA пишуть Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі "ОПОРА", член Ради реанімаційного пакету реформ, і Андрій Герус, член групи "Реформа енергетичного сектору" Реанімаційного пакета реформ, голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг.

Як результат, навіть після п'яти етапів підвищення тарифів на електроенергію для населення протягом 2015-2017 рр. - загалом у 3,5 разів, тарифи на електроенергію не зрівнялися, а перехресне субсидування нікуди не поділося. Через постійне зростання цін для бізнесу тарифи для нього вдвічі вищі, ніж для населення.

Як зазначається, тариф на електроенергію для всіх категорій споживачів, крім населення, прямо залежить від рівня її ціни на оптовому ринку. Він складається з оптово-ринкової ціни (ОРЦ) електроенергії + технологічних витрат електроенергії + тарифу на розподіл електроенергії та витрат на її постачання. При цьому саме на ОРЦ припадає левова частка в кінцевій ціні - понад 85%. Рівень ОРЦ залежить від структури ринку генерації електричної енергії і від тарифів кожного виду генерації.

Раніше в лютому глава НКРЕКП Дмитро Вовк запевнив, що під час переходу на RAB-регулювання тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими в Європі.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram