ГоловнаЕкономікаДержава

Аграрний сектор забезпечує 40% валютної виручки країни, - Мартинюк

І 12% валового доходу.

Аграрний сектор забезпечує 40% валютної виручки країни, - Мартинюк
Фото: Макс Требухов

Аграрний сектор є галуззю економіки №1 в Україні, вона забезпечує 12% валового доходу і 40% валютної виручки країни, повідомляє прес-служба МінАПК України. В АПК України за результатами першого півріччя 2017 року виконується 233 інвестиційні проекти на загальну суму 36,7 млрд. гривень, 76% з якої становлять вкладення підприємств з власних коштів. За кількістю інвестпроектів провідними є такі регіони:

  • Полтавська та Черкаська області розділили перше місце, реалізуючи 23 проекти;
  • Херсонська область посіла друге місце, виконуючи на один менше – 22;
  • Вінницька область на третьому місці - її аграрії зайняті в 20 інвестиційних програмах;
  • Київська та Кіровоградська області на почесному четвертому місці з 18 проектами.

За словами першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка - масштаби інвестиційних проектів в АПК визначаються обсягами фінансування, які перебувають в межах від 0,9 млн. гривень до 9,6 млрд. гривень. Лідерами за рівнем капіталовкладень є підприємства АПК Вінницької, Одеської, Сумської, Київської, Черкаської областей, які загалом взяли на себе 79% вкладень від загальної суми інвестицій в аграрний сектор України.

Лідерство аграрного сектора в національній економіці підтримується за рахунок великих капіталовкладень, левову частку яких становлять внутрішні інвестиції, виділені з власного прибутку аграрних підприємств.

233 інвестпроекти забезпечують розвиток АПК за кількома напрямками, головними з яких є: скотарство - 59, свинарство - 33, птахівництво - 23. Більш як 20% вкладень належать до 48 проектів з обробки, зберігання і переробки зернових і технічних культур. Решта 70 реалізуються в сферах зберігання овочів і фруктів, переробки сільськогосподарської сировини, багаторічних насаджень, зрошення та інших галузях АПК.

На думку Максима Мартинюка, на цьому етапі з'явилися виражені глобальні тренди на світовому ринку, наприклад, посилюється сервісна складова бізнесу. Аналізуючи результат своїх зустрічей з представниками найбільших іноземних корпорацій, він зазначив: "Можу констатувати, що Україну вони/корпорації розглядають як можливість для інвестицій швидше в сервісну складову сільського господарства. Цей тренд на Заході вже широко розвинений, а в нас тільки зароджується, що робить цю нішу перспективною для досвідченого інвестора".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram