ГоловнаЕкономікаДержава

Луценко закликав Кабмін звільнити Бальчуна через корупцію

Польському менеджеру закинули недостатню боротьбу з корупцією на УЗ.

Луценко закликав Кабмін звільнити Бальчуна через корупцію
Войцех Бальчун
Фото: Макс Требухов

Генпрокурор Юрій Луценко скерував звернення прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману із закликом не продовжувати контракт з головою "Укрзалізниці" Войцехом Бальчуном. Як пише "Українська правда" з посиланням на текст звернення, датованого 2 серпня, генпрокурор вказує, що зараз розслідують близько 90 кримінальних проваджень за фактами привласнення, розтрати, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами "Укрзалізниці".

"Вважаю, що така ситуація на залізничному транспорті обумовлена, перш за все, неналежним виконанням правлінням ПАТ "Укрзалізниця" покладених обов'язків. З огляду на викладене, вважаю недоцільним продовження контракту з Войцехом Бальчуном", - написав Луценко.

У зверненні перераховують низку кримінальних проваджень. Це, зокрема, справа про привласнення службовцями УЗ у 2015-2017 роках 150 млн грн шляхом укладення договорів на придбання товарів за завищеними цінами і фіктивними договорами.

Також вказують, що УЗ програє майже всі суди комерційним структурам (з початку року відшкодування становлять 22 млн грн).

Нагадаємо, річний контракт з Бальчуном минув 5 червня. В УЗ повідомили, що його "автоматично" продовжено до 5 червня 2019 року. Міністр інфраструктури Володимир Омелян, який конфліктує з Бальчуном, це спростовує і вимагає звіту голови УЗ перед Кабміном, за підсумками якого уряд повинен визначитися, чи продовжувати контракт із польським менеджером.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram