ГоловнаЕкономікаБізнес

"Центренерго" відмовилося від придбання вугілля у грузинської "Сакнахширі"

Постачальник виставив ціну в доларах, а не гривнях.

"Центренерго" відмовилося від придбання вугілля у грузинської "Сакнахширі"
Трипольская ТЭС
Фото: korrespondent.net

Державна компанія "Центренерго" скасувала тендер на закупівлю 700 тисяч тонн вугілля, який виграла грузинська "Сакнахширі GIG".

Про це повідомляють на сайті держзакупівель ProZorro.

Тендерний комітет ухвалив рішення скасувати закупівлю, тому що цінові пропозиції приймали у гривнях, а додані до документації технічні вимоги і проект договору передбачають ціну закупівлі в доларах.

Окрім того, в документації компанії не встановлено грошового еквіваленту і порядку перерахування в гривні за встановленим Національним банком офіційним курсом.

На думку тендерного комітету "Центренерго", зазначена суперечність, у разі коливання курсу долара, може призвести до зміни ціни товару в гривнях за результатами торгів.

Нагадаємо, "Сакнахширі" готова була постачати вугілля по 2 584 гривні за тонну. Загальна вартість контракту становила 1,8 млрд гривень.

Суперник грузинів на тендері - польська I-COAL Sp z o.o. - запропонувала майже аналогічну ціну, різниця становила менш ніж копійку за тонну, або тисячу гривень за весь обсяг. Але оскільки формально вугілля "Сакнахширі" було дешевшим, то перемогу в тендері здобули грузини.

"Сакнахширі GIG" видобуває вугілля, а також здійснює гуртову та роздрібну торгівлю вугіллям у Грузії, Вірменії та Болгарії. Компанія належить депутатові грузинського парламенту Давиду Бежуашвілі.

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Донецька область), Зміївська (Харківська область) і Трипільська (Київська область). Сумарна проектна потужність ТЕС становить 7 660 МВт, це близько 14% від загальної встановленої потужності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram