ГоловнаЕкономікаБізнес

Китай прижене в Україну тестовий електровоз

Обговорюється створення спільного підприємства на базі одного із заводів УЗ.

Китай прижене в Україну тестовий електровоз
Электровоз БКГ1
Фото: cfts.org.ua

У червні в рамках оновлення рухомого складу "Укрзалізниці" в Україну повинен прибути на тестування китайський електровоз.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань, передає Центр транспортних стратегій.

За його словами, зараз із китайськими партнерами обговорюють створення спільного підприємства на базі одного із заводів УЗ, і мова йде тільки про електровозну тягу, хоча раніше розглядалася співпраця і щодо тепловозів.

"Це саме електровози. Зараз УЗ розробляє інвестиційний план з General Electric щодо тепловозів. Тому з Китаєм це модернізація електровозів. Вони бачили це як залучення кредитних ресурсів, щоб УЗ кредитувалася в Ексімбанку Китаю для закупівлі локомотивів. Ми бачимо це як створення СП з локалізацією від 10 до 60% в Україні на заводах ПАТ УЗ. Для цього їхня експертна група відвідає Київ (ми домовлялися про червень), коли з Білорусі прийде тестовий локомотив. Вони вже бачили майже всі заводи "Укрзалізниці". Тепер вони відпрацюють конкретний інвестпроект", - розповів Довгань.

Він також підкреслив, що від китайської сторони "є велика ініціатива і зацікавленість". У Китаї вже побував голова УЗ Войцех Бальчун із командою, тепер заплановані зустрічі з Мінінфраструктури.

"Думаю, з цього щось вийде - є бачення проекту, тепер його необхідно вкласти в інвестиційну пропозицію і реалізувати", - зазначив Довгань.

У грудні 2016 року Білоруська залізниця підписала з Датунським електровозобудівним заводом (Китай) контракт на закупівлю 18 односекційних вантажних електровозів БКГ2 потужністю 7200 кВт. До цього в Білорусі чотири роки експлуатували 12 двосекційних електровозів БКГ1 потужністю 9600 кВт. Ймовірно, "Укрзалізниця" отримає на тести саме електровоз Датунського заводу.

Нагадаємо,у 2014 році чеська компанія Skoda Transportation купила частку в підприємстві "Запорізький локомотив", створеному наприкінці 2013 року Запорізьким електровозоремонтним заводом

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram