ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ допустив сумнівні витрати на націоналізацію "Приватбанку", - ЗМІ

Аудит "Привату" міг би обійтися значно дешевше, вважають експерти.

НБУ допустив сумнівні витрати на націоналізацію "Приватбанку", - ЗМІ
Фото: flickr/НБУ

Для підготовки націоналізації "Приватбанку" НБУ найняв дві міжнародні компанії: детективне агентство Kroll і консультанта AlixPartners, з якими були укладені договори 5 лютого і 4 липня 2016 року відповідно. Відповідні документи опублікувало видання "Новий час".

Весь минулий рік згадані компанії, згідно з умовами договорів, консультували та допомагали Нацбанку "у підготовці до націоналізації системно важливого банку і розшуку активів бенефіціарів власників банку для забезпечення повернення коштів рефінансування НБУ".

Вартість консультацій AlixPartners становила 66,2 млн грн. Для цього НБУ використовував резерв, створений для непередбачених витрат на суму 33,37 млн грн. А недостатня сума у 32,8 млн грн добиралася за рахунок зменшення статті видатків "Податки, збори та обов'язкові платежі".

Крім того, за даними видання, в 2017 році НБУ планує витратити на AlixPartners ще 20 млн євро. Про це йдеться у проекті рішення Нацбанку, яке є у розпорядженні НВ Бізнес.

Опитані виданням юристи сходяться на думці, що дії НБУ у питанні виведення "Приватбанку" з фінансової кризи були не професійні. За словами Ростислава Кравця, старшого партнера юрфірми "Кравець і партнери", у разі, якби до роботи були залучені українські юркомпанії, аудит "Привату" міг би обійтися значно дешевше.

Крім того, сценарій з націоналізацією можна було реалізувати значно м'якше, швидше, і, у підсумку, дешевше, не зачіпаючи зобов'язань банку перед власниками облігацій і іншими кредиторами банку.

Адвокат переконаний, що дії Нацбанку за націоналізацію "Привату" неодмінно позначаться на фінансовому стані України. А у перспективі, після остаточного відходу Валерії Гонтаревої можуть стати причиною кримінальних справ проти колишнього голови Нацбанку.

За словами Кравця, якщо у суді буде доведено, що можна було провести націоналізацію "Приватбанку" швидше та дешевше і що були інші компанії готові надавати послуги, які за якістю і ціною не поступаються AlixPartners і Suprema Lex, це може стати приводом для відкриття кримінальної справи за статтею 364 зловживання владою або службовим становищем. Джерело: http://biz.censor.net.ua/n3026110

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram