ГоловнаЕкономікаДержава

Україна оскаржила рішення про виплату $144 млн "Татнафті"

Павло Петренко вважає, що вердикт винесено з порушенням міжнародного права.

Україна оскаржила рішення про виплату $144 млн "Татнафті"
Фото: ukrekoteh.com

Україна не визнає рішення міжнародного арбітражу про виплату $144 млн на користь "Татнафти" у справі "Укртатнафти", повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" міністр юстиції Павло Петренко.

"Ми оскаржили рішення про стягнення з України цієї суми, його зараз оскаржено в касаційному порядку. Сьогодні засідала наша група, що складається з представників різних органів, з приводу того, щоб затвердити подальший процесуальний графік і стратегію роботи в цій справі. Позиція така, що поки не завершено розгляд справи по суті, ми не визнаємо такого рішення: вважаємо, що його було винесено з порушенням міжнародного права", - сказав міністр.

Нагадаємо, "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, близьким до ВАТ "Татнафта", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Однак у результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват".

"Татнафта" в 2007 році подала позов проти України в міжнародний арбітраж за порушення прав акціонерів. Спочатку сума позову становила 520 млн доларів, в 2009 році була збільшена до близько 2,4 млрд, але потім зменшена вдвічі.

Міжнародний арбітраж у липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити "Татнафті" компенсацію в розмірі $112 млн плюс відсотки у справі "Укртатнафти".

У квітні 2017 року "Татнафта" подала клопотання до Високого суду Лондона і Арбітражного суду Москви про примусове виконання цього рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram