ГоловнаЕкономікаБізнес

Татарстан подав позов проти України

Перехід "Укртатнафти" під контроль Коломойського загрожує Україні новими збитками.

Татарстан подав позов проти України
Фото: ukrekoteh.com

Республіка Татарстан, що входить до складу Російської Федерації, подала в міжнародний арбітраж позов проти України на $300 млн у справі про зміну часток акціонерів у ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область).

Як повідомляють у проспекті євробондів України, у своєму позові Татарстан звинувачує Україну в порушенні угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій, підписаної між урядами України і РФ 27 листопада 1998 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На думку позивача, українські суди порушили цей документ, ухваливши рішення, в результаті якого частка Татарстану в "Укртатнафті" істотно знизилася.

Міністерство юстиції України 24 листопада 2015 року надіслало Татарстану лист зі своїми пропозиціями про врегулювання спору, однак їх не було схвалено.

Нагадаємо, "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану 1994 року на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належали структурам, близьким до ВАТ "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнефти". Однак у результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват".

"Татнефть" 2007 року подала позов проти України в міжнародний арбітраж за порушення прав акціонерів. Спочатку сума позову становила 520 млн доларів, 2009 року була збільшена до близько 2,4 млрд, але потім зменшена вдвічі.

Міжнародний арбітраж у липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити "Татнефти" компенсацію в розмірі $112 млн, плюс відсотки у справі "Укртатнафти". Україна оскаржить це рішення - Апеляційний суд Парижа почне розгляд справи по суті 18 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram