ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки відмовляються обслуговувати клієнтів за ID-паспортами

Держміграційна служба закликала Нацбанк вплинути на фінустанови.

Банки відмовляються обслуговувати клієнтів за ID-паспортами
Фото: business.ua

Українські банки відмовляються обслуговувати клієнтів на підставі ID-картки - пластикового посвідчення особи нового зразка, яке замінює собою паспорт.

Про це повідомляє Finclub.net.

Держміграційна служба, яка курирує випуск ID-карток, на підставі скарг громадян склала список найбільш консервативних банків і попросила Нацбанк якось вплинути на них.

"У Держміграційну службу надходить велика кількість звернень з приводу відмови з боку співробітників банків обслуговувати клієнтів з ID-картками. Мова, в тому числі, йде про видачу споживчих кредитів, зокрема в торгових мережах побутової техніки. Водночас пред'явлення паспорта «в формі книжечки» до таких проблем не призводить", - йдеться в листі міграційної служби заступнику голови НБУ Якову Смолію.

Зазначають, що найбільше скарг з приводу ID-карток надходять на ОТП Банк, Ідея Банк, банк ПУМБ і Альфа-Банк.

У відповідь на це Нацбанк розіслав по фінустановах і профільних об'єднаннях лист, в якому з позначкою "про організацію касової роботи" ще раз пояснив фінустановам, що з 10 лютого цього року ID-картку необхідно вважати повноцінним аналогом класичного паспорта громадянина України.

Аналогічні роз'яснення регулятор розіслав 23 лютого.

Нагадаємо, з 1 листопада 2016 року всі громадяни України отримали право оформити паспорти у формі ID-карток. Їх почали видавати в січні, але тільки тим, хто отримує паспорт уперше.

ID-картка має вбудований електронний безконтактний чип, на який записують персональні і біометричні дані власника документа, в тому числі місце проживання і сімейний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram