ГоловнаЕкономікаБізнес

ExxonMobil просить дозволу на буріння в Росії, незважаючи на санкції

Йдеться про буріння на шельфі Чорного моря.

ExxonMobil просить дозволу на буріння в Росії, незважаючи на санкції
Фото: www.gazeta.ru

Американська компанія ExxonMobil звернулася в міністерство фінансів США з проханням зняти обмеження на ведення бурових робіт у рамках її СП з "Роснефтью".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Ідеться про буріння на шельфі Чорного моря, уточнює видання.

Американські секторальні санкції, введені в 2014 році, забороняють передачу Росії провідних технологій, у тому числі пов'язаних із бурінням на шельфі, включаючи Арктику.

Одним із відомств, яке повинно брати участь в узгодженні заявки Exxon, є Держдепартамент, керівником якого нещодавно став багаторічний СЕО нафтової компанії Рекс Тіллерсон, відзначає WSJ. Щоправда, за словами представника Держдепу, держсекретар у найближчі два роки не братиме участі в розгляді будь-яких питань, що стосуються діяльності Exxon.

Чи була подана заявка вже після того, як Тіллерсон перейшов у Держдеп, невідомо: це питання не коментують ані Мінфін, ані сама компанія.

"Роснефть" і ExxonMobil в 2011 році підписали угоду про стратегічну співпрацю в Росії, США і третіх країнах. Угода передбачає геологорозвідку і освоєння трьох ліцензійних ділянок "Роснефти" в Карському морі та Туапсинської ліцензійної ділянки в Чорному морі. Частка участі "Роснефти" в проектах з освоєння ділянок у Карському морі та Чорному морі - 66,7%, ExxonMobil - 33,3%.

У 2014 році на ліцензійній ділянці Східно-Приновоземельський-1 "Роснефть" спільно з Exxon пробурила свердловину Університетська-1, яка підтвердила наявність покладів вуглеводнів. За результатами буріння було відкрито нафтогазове родовище Перемога з запасами нафти категорії С1+С2 - 130 млн тонн і газу близько 500 млрд кубометрів.

Через санкції Exxon була змушена згорнути діяльність у Росії, за винятком проекту "Сахалін-1". "Роснефть" заявляла, що готова самостійно продовжувати роботу в Арктиці. Проте, за словами голови російської компанії Ігоря Сечіна, в 2019 році "Роснефть" і Exxon планують продовжити буріння в Карському морі. У 2017 році "Роснефть" і Exxon планує буріння в Чорному морі.

Нагадаємо, у Exxon вже є досвід взаємодії з владою за схожим питання: після того, як технологічні санкції були введені у вересні 2014 року, компанія отримала дозвіл на завершення буріння свердловини в Карському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram