ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін доручив "Нафтогазу" продати газ на ОПЗ

Таке рішення дасть змогу запустити ОПЗ із 1 жовтня і відкрити шлях до його приватизації.  

Кабмін доручив "Нафтогазу" продати газ на ОПЗ

Кабінет міністрів зобов'язав НАК "Нафтогаз України" забезпечувати Одеський припортовий завод (ОПЗ) газом на безперебійній основі. 

За відповідне рішення Кабмін проголосував на засіданні в четвер, передає телеканал "112 Україна".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що таке рішення дасть змогу запустити ОПЗ із 1 жовтня і відкрити шлях до його приватизації. 

Нагадаємо, на перший конкурс ОПЗ виставляли за 13,175 млрд гривень, тобто близько $ 500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною. Покупців також відлякали борги ОПЗ перед Group DF й іншими кредиторами, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора.

21 вересня Фонд держмайна назвав нову стартову ціну ОПЗ - удвічі нижчу. За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, підприємством цікавляться 4 компанії . Одна - із США, також єгипетська, турецька і компанія з Оману.

ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом із перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram