ГоловнаЕкономікаДержава

Фонд держмайна назвав нову стартову ціну ОПЗ

Її пропонується знизити приблизно на 50%.

Фонд держмайна назвав нову стартову ціну ОПЗ
Фото: tsn.ua

Фонд державного майна назвав нову стартову ціну Одеського припортового заводу (ОПЗ). Про це стало відомо на комітетських слуханнях Спецкомісії парламенту з питань приватизації, передає 112.ua.

Так, ФДМУ пропонує знизити стартову ціну ОПЗ приблизно на 50% від ціни, за якою підприємство було виставлено на останній конкурс. Фонд пропонує ціну на рівні 220-260 млн дол.

"Але це попередня оцінка, без обліку боргу, який накопичився у підприємства", - уточнив глава відомства Ігор Білоус.

При цьому Білоус уточнив, що ціна ОПЗ буде визначатися ринком і затверджуватися Кабміном. Крок на аукціоні, на якому планується продаж ОПЗ, становитиме 25 млн дол.

"За копійки завод ніхто продавати не буде. Він не буде проданий за 150 млн дол.", - зазначив Білоус.

Глава Фонду держмайна також уточнив, що підприємством цікавляться 4 компанії. Одна – зі США, також єгипетська, турецька та компанія з Оману.

Білоус також підкреслив, що чим більше компаній візьме участь в аукціоні, тим меншим буде ризик того, що актив буде проданий дешево.

Раніше Білоус зазначав, що зволікання з проведенням повторного конкурсу з продажу ОПЗ зі зниженою початковою ціною призведе до банкрутства підприємства. За його словами, продаж ОПЗ вкрай необхідний до кінця осені.

На перший конкурс ОПЗ виставлявся за 13,175 млрд гривень, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною. Покупців також відлякали борги ОПЗ перед Group DF та іншими кредиторами, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг та преференцій для інвестора.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний, єдиний у країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram