ГоловнаЕкономікаБізнес

Іспанія розірвала контракт із Росією про запуск супутника PAZ через Україну

Передбачалося, що для запуску космічного апарата буде використовуватися ракета-носій "Дніпро".

Іспанія розірвала контракт із Росією про запуск супутника PAZ через Україну

Іспанія вирішила розірвати контракт із "Рособоронэкспортом" про запуск іспанського розвідувального супутника PAZ.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на іспанські ЗМІ.

Як пише газета "Паїс", ситуація в Україні "поклала край надіям на запуск першого іспанського розвідувального супутника - проекту, вартість якого становила приблизно 160 млн євро".

Видання пояснює, що проблема із запуском виникла через неможливість використовувати зараз російсько-українську ракету-носій "Дніпро".

Зазначають, що іспанська компанія Hisdesat, яка перебуває під контролем супутникового оператора Hispasat і міноборони країни, шукає нового партнера, "яким може стати знову ж російська компанія або, ймовірно, американська, незважаючи на високу вартість".

Контракт "Рособоронэкспорта" з іспанською компанією Hisdesat Servisios Estrategions S.A. на запуск у 2015 році космічного апарата PAZ було підписано в рамках Міжнародного авіаційно-космічного салону МАКС. Передбачалося, що для запуску космічного апарата PAZ використають ракету-носій "Дніпро".

Нагадаємо, що після початку російської агресії співпрацю в космічній промисловості між Україною і Росією було фактично заморожено.

У лютому 2015 року Роскосмос оголосив про плани відмовитися від закупівлі українських ракет "Зеніт", які випускає дніпропетровський "Південьмаш".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram