ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ визнав борг України перед Росією офіційним

Ця єврооблігація на 100% перебуває у власності уряду РФ

МВФ визнав борг України перед Росією офіційним
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд визнав борг України перед Росією в розмірі $3 млрд офіційним.

Про це повідомляє прес-служба МВФ.

"Виконавча рада МВФ ухвалила рішення про те, що вимога, пов'язана з єврооблігацією на суму $3 млрд, випущеною 24 грудня 2013 року і держателем якої є Фонд національного добробуту (ФНД) Російської Федерації, є офіційною вимогою з погляду політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними двосторонніми кредиторами", - йдеться в повідомленні.

Розгляд цього питання ініціювала Росія - його розглянули за спрощеною процедурою. Зазначають, що Україна зараз не має простроченої заборгованості перед своїми офіційними кредиторами.

У МВФ також зазначили, що цю облігацію придбав ФНД РФ "згідно з рішенням російського уряду з метою надання допомоги Україні".

"Згодом офіційні органи РФ, на прохання офіційних органів України, підтвердили групі Euroclear, що ця єврооблігація завжди на 100% перебувала у власності уряду РФ", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд. Термін погашення паперів настає 20 грудня 2015 року.

Мінфін України відмовився погашати ці бонди на умовах, відмінних від тих, що були запропоновані комітету кредиторів на чолі з Franklin Templeton й узгоджені.

Раніше правила МВФ забороняли йому кредитувати країни, котрі мають борг перед іншими державами. Однак 8 грудня МВФ зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Тож Україна, навіть у разі дефолту за російськими облігаціями, має право розраховувати на продовження надходження грошей від МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram