ГоловнаЕкономікаФінанси

До засновника біткоїн-спільноти України прийшли з обшуком

Обіг криптовалюти поки що не врегульовано.

До засновника біткоїн-спільноти України прийшли з обшуком
Михаил Чобанян

Силовики 3 листопада провели обшуки в засновника біткоїн-спільноти України (Kuna Bitcoin Agency) Михайла Чобаняна.

Про це повідомив у фейсбуці сам Чобанян. Він оприлюднив ухвалу Шевченківського райсуду Києва від 13 жовтня, який санкціонував обшук.

У документі сказано, що прокуратура звернулася з клопотанням про проведення слідчих дій у рамках розслідування кримінального провадження від 30 листопада 2014 р. за ч 1. ст. 200 Кримінального кодексу (незаконні дії з електронними грошима, караються штрафом від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

"Клопотання мотивоване тим, що під час моніторингу глобальної мережі Інтернет встановлено ресурси kuna.com.ua і kuna.io, власником яких фактично є Михайло Чобанян і за допомогою яких користувачам надається можливість купити, ввести / вивести (електронні гроші) криптовалюту Bitcoin, правила випуску якої не узгоджені з Національним банком України, що своєю чергою порушує порядок використання грошей на території України", - сказано у визначенні.

Чобанян у своєму пості повідомив, що обшук проводили представники відділу боротьби з кіберзлочинністю.

При цьому він зазначає, що біткоїн-спільнота вже рік працює з НБУ, банківською галуззю, юристами, журналістами та громадськістю для стандартизації біткоїнів в Україні.

Нагадаємо, біткоїни - децентралізована цифрова валюта, яка не має центробанку і яка може емітуватися будь-якою людиною, що  має комп'ютер - розміри емісії залежать від обчислювальної потужності пристрою.

Kuna Bitcoin Agency відкрилося в Києві в березні 2014 року. Воно стало першим біткоїн-агенством у Східній Європі та Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram