ГоловнаЕкономікаДержава

Нобелівську премію з економіки отримав професор Принстонського університету

Нагороду присуджено "за аналіз споживання, бідності та добробуту"

Лауреатом Нобелівської премії з економіки 2015 року став професор Принстонського університету (США) Енгус Дітон. Він удостоєний нагороди "за аналіз споживання, бідності та добробуту", йдеться на сайті Нобелівського комітету.

Фото: EPA/UPG

Дітон є автором "майже ідеальної моделі споживчого попиту", яка дозволяє оцінювати, як попит на конкретний товар залежить від цін на всі товари і доходів населення. Його підхід і більш пізні модифікації цієї системи на сьогодні стали стандартним інструментом економістів.

Крім того, економіст першим запропонував враховувати індивідуальний дохід і споживання в макроекономічних дослідженнях. У своїх останніх дослідженнях Дітон показував, що дані окремих домогосподарств можуть допомогти віднайти зв'язок у таких питаннях, як взаємозв'язок між доходом і споживанням калорій або ступінь гендерної дискримінації в сім'ї.

Комітет вважає, що Дітон зробив особливий внесок у вивчення індивідуальних рішень споживачів і розуміння індивідуального споживання.

Нагадаємо, Нобелівську премію 2014 року з економіки отримав француз Жан Тіроль (Jean Tirole) "за аналіз влади ринку і її регуляції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram