ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" попередила про подорожчання квитків

Вартість проїзду в поїздах навесні зросте на 21%

"Укрзалізниця" попередила про подорожчання квитків
Фото: comments.ua

"Укрзалізниця" попередила про плани підвищити тарифи на проїзд цього року на 21% в три етапи: з 1 березня - на 6%, з 1 квітня - на 7%, з 1 травня - на 6,5%. Індексація стосуватиметься всіх категорій вагонів, крім 1-го класу "Інтерсіті+". У другому класі тарифи зростуть за один етап на 5,2% з 1 березня.

Як наголошено на сайті перевізника, так він збирається компенсувати торішню інфляцію.

"Остаточне рішення про індексацію тарифів ще не ухвалено, проект наказу перебуває на розгляді фахівців", - підкреслив при цьому начальник департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення Ігор Бреус. Водночас він додав, що підвищувати вартість проїзду необхідно, тому що нинішні тарифи втричі менші від собівартості.

"При індексації тарифів ми враховуємо рівень інфляції, зростання цін виробників і фінансові можливості населення. Навіть у розвинених країнах світу, наприклад, Німеччині, Франції тарифи відповідають собівартості перевезень лише на 40-50%, але в цих країнах діють механізми компенсації з держбюджету витрат перевізнику: чи то на закупівлю рухомого складу за державні кошти, чи то в розвиток інфраструктури. В Україні перевізнику не компенсують повністю навіть перевезення пільговиків", - поскаржився Бреус.

Нагадаємо, 2014 року квитки на потяги дорожчали двічі на 10% - з 8 серпня і з 1 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram