ГоловнаЕкономікаФінанси

Кириленко: допомога МВФ Україні буде найбільшою в історії

Кабмін попросив Раду зібратися на позачергове засідання для перегляду бюджету

Кириленко: допомога МВФ Україні буде найбільшою в історії
Фото: www.kmu.gov.ua

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що нова кредитна програма допомоги Міжнародного валютного фонду Україні може стати найбільшою в історії щодо ВВП країни-одержувача.

Про це він сказав на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради.

За його словами, в рамках домовленостей з МВФ уряд збирається до 15 лютого внести в Раду поправки до державного бюджету на 2015 рік. І оскільки наступний тиждень - не пленарний, уряд проситиме парламент зібратися на позачергове засідання. Передбачувану дату засідання Кириленко не назвав.

Він зазначив, що крім бюджету, можливо, Кабмін внесе на розгляд Ради також новий пакет пов'язаних із ним законодавчих змін.

Нагадаємо, що рішення МВФ про нову кредитну програму для України має бути готовим до кінця місяця. Якщо рада директорів МВФ погодиться, замість програми Stand-by фонд перейде до програми Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування або Extended Fund Facility).

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися із серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 роки і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають 2 роки (для кожного траншу окремо).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram