ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін спростував можливість "тимчасової націоналізації" депозитів

Кабмін запевнив, що бюджет не потребує радикальних заходів

Мінфін спростував можливість "тимчасової націоналізації" депозитів
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів виключає можливість "тимчасової націоналізації" депозитів, згідно з якої вклади понад 200 тисяч гривень у разі воєнного стану можуть бути використані для фінансування бюджету в обмін на цінні папери.

Про це йдеться у відповіді Мінфіну на статтю "Дзеркало тижня. Україна".

"Сьогодні в українських ЗМІ була оприлюднена інформація, згідно з якою Міністерство фінансів пропонує прийняти законопроект, який дозволить у разі введення воєнного стану або критичної ситуації з виконанням державного бюджету, проводити "тимчасову націоналізацію" вкладів її громадян в банках. Міністерство фінансів заявляє, що прийняття таких радикальних і болючих для громадян кроків в Україні не планується. Дійсно, Міністерство фінансів України торік працювало над підготовкою проекту закону "Про фінансову систему України в особливий період", про який йдеться в статті журналістів. Однак рішенням Кабінету міністрів України цей проект був відхилений, і уряд не має наміру повертатися до розгляду цього відхиленого законопроекту", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Відомство підкреслює, що наповнювати бюджет планується за рахунок розширення податкової бази, боротьби з ухиленням від сплати податків через офшори та трансферне ціноутворення, а також за рахунок виведення економіки з тіні.

Мінфін підкреслює, що Україна завершує переговори з МВФ щодо середньострокової програми кредитування. Окрім того, США нададуть гарантії на 2 млрд доларів, ЄС додатково надає Україні 2,2 млрд євро, Канада - на 200 млн канадських доларів, Німеччина - на 500 млн євро, Японія - на 300 млн доларів США.

"Таким чином, уряд України не потребує - і не має наміру - вводити будь-які радикальні заходи із залучення коштів, у тому числі такі, про які йдеться в ЗМІ", - підкреслили в Мінфіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram