ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: долар має коштувати 12,5-13 гривень

НБУ дозволив ринку самому знайти рівноважний курс гривні

Гонтарева: долар має коштувати 12,5-13 гривень
Фото: Макс Требухов

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева вважає, що рівноважний курс гривні до долара на сьогодні становить 12,5-13. Про це вона сказала в інтерв'ю "1+1", коментуючи ситуацію на валютному ринку.

"Наша країна більше не житиме у фіксованому курсі. На жаль це не приводить нашу країну ані до економічного зростання, ані до стабільності фінансової системи", - заявила Гонтарева. Вона підкреслила, що політика фіксованого курсу за 18 років обернулася кількома стрибками серйозної девальвації: з 1,7 гривні за долар спочатку до 5 гривень, потім до 8 гривень, потім до нинішнього рівня.

За словами Гонтаревої, зараз НБУ дозволив ринку самостійно знайти рівноважний рівень курсу.

"На сьогоднішньому стані ринку, без того, що туди виходить НАК "Нафтогаз", [рівноважний курс] має знаходитися на рівні 12,5-13. Він взагалі вище не повинен підніматися. А ми сьогодні у його пошуку знаходимося на рівні 14,52" , - сказала вона. Гонтарева додала, що якщо сьогоднішня стратегія не спрацює, то НБУ доведеться знову посилити адміністративні заходи на валютному ринку.

Нагадаємо, що минулого тижня стався обвал курсу гривні, який спровокувала фактична відмова Національного банку від її підтримки. За останній місяць на збереження курсу НБУ витратив майже 1,2 мільярда доларів, але у вівторок він оголосив про те, що тепер виставлятиме на валютні аукціони не більше ніж 5-10 млн доларів на добу.

Після цієї заяви долар за три доби подорожчав на півтори гривні. Офіційний курс на вихідні становив 14,47 гривні за долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram